Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης στην οδό Χάληδων και στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή του νομού Χανίων. Η αρχαιολογική συλλογή των Χανίων στεγάζεται σήμερα, αν και προσωρινά από το 1963, στον ενετικό ναό αφιερωμένο στον Αγ. Φραγκίσκο των Φραγκισκανών μοναχών, ένα σημαντικό μνημείο της πόλης.

Πότε χτίστηκε ακριβώς δεν γνωρίζουμε, πάντως αναφορές τον θέλουν να υπάρχει στο μεγάλο σεισμό του 1595 και να είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Αργότερα μετατρέπεται σε οθωμανικό τέμενος αφιερωμένο στον Τούρκο πορθητή της πόλης Γιουσούφ πασά. Στις αρχές του 20ου αιώνα μετατράπηκε στον κινηματογράφο «Ιδαίον Άνδρον». Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη στρατιωτικού υλικού, ενώ από το 1963 διατηρεί τη -σημερινή του χρήση σαν Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Η συλλογή χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου βρίσκονται τα ευρήματα από τα Νεολιθικά χρόνια έως και την Υστερομινωική περίοδο, στην δυτική πλευρά στεγάζονται τα ευρήματα από τη Γεωμετρική περίοδο έως τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Κεραμική, λιθογλυφία, σφραγιδογλυφία, γλυπτική, μεταλλουργία, χρυσά κοσμήματα και νομίσματα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά στις βιτρίνες του μουσείου. Επίσης εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα της Ρωμαιοκρατίας (2ος - 3ος αιώνας μ.Χ) και εικονίζουν σκηνές από το Διονυσιακό κύκλο και επεισόδια του μύθου του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμυμώνης.

Το 2000 δωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η ενδιαφέρουσα συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα εκθέματα αποτελούν το 1/3 της Συλλογής και η παρουσίαση τους ακολουθεί χρονολογική σειρά (τέλος 4ης χιλιετίας π.Χ. - 3ο αι. μ.Χ.).

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Χάληδων 25, 73131, Χανιά, Χανιά
  • είδος Αρχαιολογικό
  • εκθέματα Νεολιθική - Ρωμαϊκή περίοδος
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Ωράριο Λειτουργίας

Καθημερινά (εκτός Δευτέρας): 09:00-16:00

Τηλέφωνα: +30 28210 90334
Fax: +30 28210 94487

Τιμή εισιτηρίου(€): 2 (Γενική είσοδος)

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!