Θανάσης Σκορδαλός

Ο Θανάσης Σκορδαλός γεννήθηκε στο Σπήλι το 1920 και θεωρείται μαζί με τον Μουντάκη ένας από τους σημαντικότερους δάσκαλους της κρητικής μουσικής.

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Θανάσης Σκορδαλός. Κρητικοί Καλλιτέχνες Αγόρασε την πρώτη του λύρα σε ηλικία 9 χρονών για 18 δραχμές και ήταν αυτοδίδακτος. Ήδη σε ηλικία 11 χρονών το ταλέντο του είχε αρχίσει να διαφαίνεται και ο Ανδρέας Ροδινός που είχε βρεθεί σε γλέντι στο Σπήλι τον αναγνώρισε ως μελλοντικό του «διάδοχο». Ο ίδιος σε συνέντευξη του αφηγείται το περιστατικό ως εξής:

Σε ηλικία 11 ετών ήρθε ο Αντρέας Ροδινός στο χωριό μου. Είχε συμπάθεια στο Σπήλι και γι’ αυτό ερχότανε εύκολα, κάθε φορά που τον φωνάζανε. Όταν τον πρωτοάκουσα, ενώ είχαμε κι άλλους οργανοπαίχτες στο χωριό μου, μού ‘κανε τρομερή εντύπωση. Όταν τον άκουγα, η ραχοκοκαλιά μου έσταζε νερό. Δημιουργούσα σκέψεις μέσα μου, αν μπορούσα μια μέρα των ημερών να κατορθώσω να παίξω κι εγώ λύρα στο μισό αυτού του ανθρώπου, που λεγόταν Ανδρέας Ροδινός.
Ένα βράδυ, του Αγίου Στυλιανού αξέχαστα, ξανάρθε ο Ροδινός στο χωριό. Τον είχε καλέσει στη γιορτή του ένας δικηγόρος, ο Στυλιανός Καλογρίδης. Οι Σπηλιανοί, χωρίς να ξέρω εγώ τίποτα, είπαν στον Αντρέα, όταν του ταιριάσει και είναι καλά, "Φώναξε στο Σκορδαλάκι, να παίξει λίγη λύρα, να μας πεις και τη γνώμη σου". (...) Πήγα κοντά στον Μπαξεβάνη που έπαιζε με τον Ροδινό. Σηκώθηκε ο Αντρέας επάνω, μου έδωσε τη λύρα και μου είπε: "Θανάση, θέλω να με ξεκουράσεις λίγο, γιατί κουράστηκα".
Η σκέψη του βέβαια ήταν άλλη. Εν πάση περιπτώσει, έπιασα τη λύρα. Ο Μπαξεβάνης άρχισε τον πρώτο χανιώτικο συρτό, για να τον ακολουθήσω εγώ! Τον ακολούθησα παρά το τρακ που είχα. Ο Αντρέας δεν ήταν κοντά μου. Επήγε πίσω από την πόρτα για να μην τον βλέπω και παθαίνω μεγαλύτερο τρακ. Με άκουσε που έπαιξα κάμποσα γυρίσματα, δεν άντεξε, ήρθε, μου πιάνει το δεξί χέρι, με αγκαλιάζει, με φιλεί και λέει: "Σπηλιανοί, αυτός θα είναι ο διάδοχός μου!"

Όλοι μου λένε γιάιντα κλαις - Θανάσης Σκορδαλός

Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 12 χρονών ο Σκορδαλός έπαιξε στο πρώτο του γλέντι, στο Χαμαλεύρι Ρεθύμνου.

Τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία τα έκανε περίπου το 1946. Η δισκογραφία του θεωρείται μνημειώδης τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας, με τραγούδια όπως «Φιλεντέμ», «Μόνο εκείνος π’αγαπά», «Ένας Ψαράς», «Συ μ’έμαθες πως αγαπούν», «Όνειρα πλέκω μυστικά».

Συνεργάστηκε με κορυφαίους λαουτιέρηδες όπως ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης (από την αρχή της καριέρας του ως τα τέλη της δεκαετίας του ’50), ο Μπαξεβάνης, ο Μανιαδάκης ή Μανιάς κ.ά. Επίσης αφιέρωσε πολύ χρόνο για περιοδείες σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αφρική δίνοντας συναυλίες για Κρήτες της διασποράς.

Πέθανε τον Απρίλιο του 1998 αφήνοντας πίσω του μια σημαντική δισκογραφία που οδήγησε την κρητική μουσική σε νέους δρόμους. Σήμερα το όνομα Σκορδαλός είναι συνώνυμο ενός λυράρη – θρύλου του 20ου αιώνα.

Πηγή (απόσπασμα συνέντευξης): www.cretan-music.gr

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!