Στέλιος Φουσταλιέρης

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Στέλιος Φουσταλιέρης. Κρητικοί Καλλιτέχνες Ο Στέλιος Φουσταλιεράκης ή Φουσταλιέρης (Ρέθυμνο, 1911-1992) συγκαταλέγεται άξια στις κορυφές της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κρήτης και  συγκεκριμένα της πόλης του Ρεθύμνου. Μια μουσική παράδοση η οποία υπήρξε απόσταγμα μουσικών ζυμώσεων και πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων αιώνων, εφάμιλη της μικρασιατικής, αιγαιοπελαγίτικης, με έντονο και το ρεμπέτικο στοιχείο κ.λπ.

Ο Φουσταλιέρης ανήκει στους πρωτομάστορες εκείνους, οι οποίοι με το ηχογραφημένο έργο τους καθόρισαν την εξέλιξη της κρητικής μουσικής στα μεταπολεμικά χρόνια, μεταξύ των οποίων οι Χαρίλαος, Ροδινός, Μπαξεβάνης, Καρεκλάς, Λαγός κ.ά. Το όνομά του ταυτίστηκε με το μπουλγαρί, τον «κρητικό ταμπουρά».

Αυτοδίδακτος, με κάποια καθοδήγηση του θείου του Αντώνη Παπαδάκη ή Καρεκλά, εξελίχθηκε σε δεινό δεξιοτέχνη του οργάνου. Ο βιοπορισμός τον έσπρωξε από μικρή ηλικία στο επάγγελμα του μουσικού, συμμετέχοντας σε ντόπιες λαϊκές ορχήστρες σε γάμους, βαφτίσια και πανηγύρια στα γύρω χωριά, ενώ αργότερα καταπιάστηκε με την τέχνη του ρολογά. Το 1937 ήρθε και η πρώτη δισκογραφική δουλειά στην ODEON, η οποία σηματοδότησε την αρχή μιας δεκατριετούς πορείας στο χώρο.

Μια από τις σημαντικές καλλιτεχνικές τομές του Φουσταλιέρη συνίσταται στην ανάδειξη του μπουλγαριού και στις τότε Ρεθεμνιώτικες -κυρίως- λαϊκές ορχήστρες μα και στη δισκογραφία σε κατ’ εξοχήν σολιστικό όργανο, ενώ μέχρι πρότινος το ρόλο αυτό κατείχε αδιαμφισβήτητα η λύρα, με το λαούτο και το μπουλγαρί στο περιθώριο.

Το μερακλίδικο πουλί - Στέλιος Φουσταλιέρης

Η επιρροή του Φουσταλιέρη από το πειραιώτικο ρεμπέτικο είναι εμφανής στη δισκογραφία του, μα και στις άλλες ηχογραφήσεις (ρυθμοί και μελωδικές γραμμές, τεχνοτροπίες αυτοσχεδιασμού, αδέσποτοι παλιοελλαδίτικοι και μικρασιατικοί στίχοι κ.λπ.).

Κι αντίστροφα όμως, οι Πειραιώτες γνώριζαν καλά «το Στελάκι από την Κρήτη» -καθώς τον αποκαλούσε κι ο Μπάτης- κι αγαπούσαν το παίξιμό του.

Το βιογραφικό του Στέλιου Φουσταλιέρη βασίζεται στο άρθρο του Πάνου Καραγιώργου που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό ΚΛΙΚΑ.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!