Μουσικοί Δημιουργοί

Μέχρι το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα βρίσκονται σε πλήρη δράση οι επονομαζόμενοι "πρωτομάστορες" της κρητικής μουσικής. Ανάμεσα τους ορισμένοι οι οποίοι σφράγισαν με την παρουσία τους τις επόμενες γενιές όπως ο Ανδρέας Ρόδινος, ο Μπαξεβάνης, ο Καρεκλάς, ο Χαρίλαος, ο Φουσταλιέρης, ο Κουτσουρέλης και άλλοι λιγότερο γνωστοί αλλά σημαντικοί οργανοπαίχτες.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα συνεχίζει τη μουσική παράδοση της Κρήτης μια άλλη γενιά μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Ναύτης, ο Σκορδαλός, Ο Μουντάκης, ο Λεωνίδας Κλάδος και άλλοι οι οποίοι γίνονται οι δάσκαλοι και εμπνευστές της επόμενης γενιάς. Στα Ανώγεια την ίδια περίοδο ο τυφλός λυράρης ο "Στραβός" οργώνει με την ευαισθησία και το ιδιαίτερο παίξιμο του τις καρδιές των ανωγειανών νέων.

Από αυτήν την γενιά ξεπηδάει ο Νίκος Ξυλούρης από τα Ανώγεια, ο "Αρχάγγελος" της κρητικής μουσικής, ο οποίος πέθανε πάνω στην ακμή της δημιουργικότητας του. Τη μουσική αυτή παράδοση συνεχίζει και σήμερα πλήθος από καλλιτέχνες σε όλο το νησί, πολλοί από τους οποίους αφήνουν το προσωπικό τους στίγμα στη μουσική του νησιού. Μεταξύ τους ο Ιρλανδός Ross Daly, ο αδερφός του Νίκου Ξυλούρη, Αντώνης ή Ψαραντώνης όπως είναι ευρύτερα γνωστός, ο γιός του Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και άλλοι πολλοί ταλαντούχοι και σημαντικοί δημιουργοί.

Παρακάτω, με χρονολογική σειρά, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα παλαιά ρεύματα καθώς και οι σημαντικότεροι δημιουργοί που έζησαν παλαιότερα ή ζουν ακόμα στο νησί διευρύνοντας τη μουσική του παράδοση.

Σε κάθε άρθρο έχετε την ευκαιρία να ακούσετε χαρακτηριστικά μουσικά δείγματα ή να δείτε videos από κάθε καλλιτέχνη.

Στέλιος Φουσταλιέρης

Κρητικοί χοροί. Πεντοζάλης Ο Στέλιος Φουσταλιεράκης ή Φουσταλιέρης (Ρέθυμνο, 1911-1992) συγκαταλέγεται άξια στις κορυφές της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κρήτης και συγκεκριμένα της πόλης του Ρεθύμνου.

   

Θανάσης Σκορδαλός

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Θανάσης Σκορδαλός. Κρητικοί Καλλιτέχνες Ο Θανάσης Σκορδαλός γεννήθηκε στο Σπήλι το 1920 και θεωρείται μαζί με τον Μουντάκη ένας από τους σημαντικότερους δάσκαλους της κρητικής μουσικής. Αγόρασε την πρώτη του λύρα σε ηλικία 9 χρονών για 18 δραχμές και ήταν αυτοδίδακτος.

   

Κώστας Μουντάκης

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Κώστας Μουντάκης. Κρητικοί Καλλιτέχνες

Ο Κώστας Μουντάκης γεννήθηκε το 1926 στην Αλφά Μυλοποτάμου, με τις περίφημες πέτρες (“αλφόπετρες”), τις ελιές, τις χαρουπιές και τους ονομαστούς γλεντζέδες. Η καταγωγή της οικογενείας του ήταν από τον Καλλικράτη Σφακίων και ο προπάππος του, ο Μανούσος, πρωτοπαλίκαροτου Χατζημιχάλη Νταλιάνη, σκοτώθηκε πολεμώντας τους Τούρκους στο Φραγκοκάστελλο.

   

Νίκος Ξυλούρης

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Νίκος Ξυλούρης. Κρητικοί Καλλιτέχνες Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1938 στα Ανώγεια, πρώτο παιδί μιας οικογένειας με μεγάλη μουσική παράδοση. Ξεκίνησε από βοσκός στο Ψηλορείτη για να γίνει μεγάλος μουσικός και να εκφράσει όχι μόνο τη μεγάλη κρητική μουσική παράδοση την οποία ανανέωσε σημαντικά, αλλά κατάφερε να σφραγίσει με την ανθρώπινη παρουσία του, την ηθική του και την ερμηνεία του μια από τις σημαντικότερες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας.

   

Ψαραντώνης

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Ψαραντώνης. Κρητικοί Καλλιτέχνες Στο σκληρό τοπίο των θρυλικών Ανωγείων της Κρήτης που έγινε ακόμη πιο σκληρό και πιο γυμνό από τις φωτιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε στον κόσμο ο Αντώνης Ξυλούρης - Ψαραντώνης που έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές.

   

Ross Daly

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Ross Daly. Κρητικοί ΚαλλιτέχνεςΓεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα τσέλο, ενώ στα δώδεκά του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας.

   

Ψαρογιώργης

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης). Κρητικοί Καλλιτέχνες O Γιώργης Ξυλούρης είναι ένας επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο, το αγαπημένο του μουσικό όργανο, και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!