Μουσική. Παρελθόν και Παρόν

Η Κρητική μουσική είναι αμάλγαμα πολλών παραδόσεων. Το νησί της Κρήτης, σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επέτρεψε στη μουσική του ν' αγκαλιάσει διάφορα ποικίλα μουσικά ιδιώματα, ενεργητικά όμως έτσι ώστε να είναι μοναδική και ιδιαίτερη

Στους σκοπούς της κρητικής μουσικής μπορεί κανείς να διακρίνει αρχαία μέτρα και ρυθμούς, ανατολίτικες αλλά ακόμα και αναγεννησιακές επιρροές. Η μουσική στην Κρήτη αποτελεί σημαντικότατο μέρος της ζωής των ανθρώπων που την καλλιεργούν, την ακούν, τη χορεύουν και την τραγουδούν ακόμα και σήμερα.

Η μουσική στα Μινωικά & Αρχαία Χρόνια

Κρητική Παραδοσιακή Μουσική. Ιστορία Η μουσική στο νησί ξεκίνησε στα προϊστορικά χρόνια, και όπως εξελίχθηκε μέχρι σήμερα – διατηρώντας πάντα στοιχεία από τον αρχικό της χαρακτήρα – είναι μία από τις γνησιότερες στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη. Η μουσική ιστορία της Κρήτης ξεκινά με τη γέννηση του πατέρα των θεών, του Δία, στα ψηλά και περήφανα βουνά του νησιού. Οι Κουρήτες, αυτοί οι μυθικοί Κρήτες πολεμιστές, κάλυψαν τον ήχο του κλάματος του μωρού για να τον προστατεύσουν από τον πατέρα του Κρόνο, χορεύοντας και χτυπώντας τα όπλα τους δυνατά και με ρυθμό.

   

Η μουσική στον Μεσαίωνα & Τουρκοκρατία

Κρητική Παραδοσιακή Μουσική. Ιστορία Η πλουσιότατη μουσική ζωή στο νησί, συνεχίζεται και μετά τα κλασσικά χρόνια και τη Ρωμαϊκή εποχή, στη θρησκευτικό-κεντρική Βυζαντινή εποχή. Οι ήχοι της μουσικής στο νησί επηρεάζονται όπως είναι φυσικό από τους βυζαντινούς θρησκευτικούς ύμνους και τα βυζαντινά μουσικά μέτρα που σιγά σιγά αρχίζουν να δημιουργούνται. Η Κρήτη ενώνεται ακόμα πιο πολύ με το μουσικό κόσμο της Ανατολής.

   

Η κρητική μουσική στα Νεότερα χρόνια

Κρητική Παραδοσιακή Μουσική. Ιστορία Μετά την αποχώρηση των Τούρκων από το νησί ο Κρητικός λαός νιώθει ξανά ελεύθερος και γεμάτος επιθυμία και όρεξη να ξαναπάει μπροστά σε όλους τους τομείς, έτσι και στη μουσική. Κι αυτό δε θα το κάνει από το μηδέν, οι αιώνες που πέρασαν έχουν αφήσει στους κρητικούς τεράστια μουσική κληρονομιά.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!