Τάφοι Βενιζέλων

Στον δρόμο για Ακρωτήρι, σε μια τοποθεσία με μοναδική πραγματικά θέα, βρίσκονται οι τάφοι του Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και αργότερα της Ελλάδας, και ο δευτερότοκος γιος του Σοφοκλής που επίσης βρέθηκε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας είναι θαμμένοι σε ένα πάρκο, δίπλα στον Προφήτη Ηλία, έναν ναό που χτίστηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας και πρωταγωνίστησε σε ένα ιστορικό γεγονός της πόλης των Χανίων. Στα 1897, κατά την τελευταία κρητική επανάσταση δηλαδή, εδώ, σε αυτό το λόφο, ήταν το Επαναστατικό Στρατόπεδο των Κρητών.

Στις 9 Φεβρουαρίου μετά από μια αψιμαχία μεταξύ χριστιανών και Τούρκων, οι ναυαρχίδες των Μεγάλων Δυνάμεων που βρίσκονταν έξω από το λιμάνι των Χανίων άρχισαν να βομβαρδίζουν τον λόφο. Από τον βομβαρδισμό ο ναός του Προφήτη Ηλία υπέστη ζημιές κι ο Τσάρος της Ρωσίας θέλοντας να «εξευμενίσει» τον προφήτη, ανέλαβε τα έξοδα για την επισκευή του. Εδώ βρίσκεται επίσης το άγαλμα του οπλίτη Σπύρου Καγιαλεδάκη που κατά τον βομβαρδισμό κράτησε την ελληνική σημαία χρησιμοποιώντας το σώμα του αντί ιστού.

Αξίζει να δει κανείς την επιγραφή του επικηδείου στον τάφο του Ελ. Βενιζέλου, τον οποίο εκφώνησε ο ίδιος στην Βουλή τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατο του:

«Ο προκείμενος νεκρός ήτο ένας αληθινός άνδρας, με μεγάλο θάρρος, με αυτοπεποίθησιν και δι' αυτόν και δια τον λαόν τον οποίον εκλήθη να κυβερνήση. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειψε το θάρρος. Ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι δεν περίμενε ποτέ από την μοίραν του να ίδη την χώραν του προηγμένην, αλλά έθεσεν εις την υπηρεσίαν αυτής όλον το πυρ το οποίον είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν»

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Χαλέπα, Χανιά, Χανιά
  • τύπος Άλλος Τύπος
  • ιστορική περίοδος Σύγχρονη Εποχή
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!