Δημοτική Αγορά

Πρόκειται για ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και αέναη κίνηση.

Η Δημοτική Αγορά Χανίων είναι ένα από τα σημαντικά έργα της Κρητικής Πολιτείας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το 1913, για να εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο μόλις τρεις μέρες μετά την τελετή ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στον χώρο που ανεγέρθηκε υπήρχε ήδη μια άτυπη υπαίθρια αγορά με πρόχειρα μαγαζιά κρεοπώληδων, ιχθυοπωλών και οπωροπωλών.

Για να οργανωθεί καλύτερα αλλά και να εξωραϊστεί η αγορά, η δημοτική αρχή αποφάσισε τη δημιουργία μιας Δημοτικής Αγοράς σε αυτόν τον χώρο, που θα στέγαζε όλα αυτά τα καταστήματα. Ωστόσο αυτό είχε σαν προϋπόθεση να κατεδαφιστεί μέρος των ενετικών τειχών, καθώς και ο προμαχώνας Piatta Forma, να γίνει επιχωμάτωση της τάφρου και απαλλοτρίωση των γύρω χώρων.

Το κτίριο που χαρακτηρίστηκε το 1980 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «διατηρητέο μνημείο», έχει σχήμα ελευθέρου σταυρού και φέρει επιρροές από τα κτίρια της «εποχής του σιδήρου» των τελών του 19ου αιώνα. Έχει δηλαδή τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της βιομηχανικής επανάστασης και το σχέδιο της διαμορφώθηκε στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας.

Φιλοξενεί 76 καταστήματα τα οποία στην αρχή της λειτουργίας της κατανέμονταν ως εξής: στο ανατολικό και δυτικό τμήμα ήταν τα κρεοπωλεία, στο δυτικό άκρο τα ιχθυοπωλεία, στο βόρειο και νότιο τμήμα τα καταστήματα οπωροκηπευτικών.

Εκτός όμως από τον αρχικό της ρόλο ως αγορά, η ιστορία της επιφύλασσε και άλλες χρήσεις. Λίγο πριν τη Μάχη της Κρήτης ολοκληρώθηκε ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο στη νοτιοανατολική της πλευρά, ενώ αργότερα στα χρόνια της Κατοχής οι Γερμανοί τη χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες του στρατού τους.

Σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός στην καρδιά της πόλης, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει εκτός από τρόφιμα και διάφορα σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Πόλη Χανίων, Χανιά, Χανιά
  • τύπος Αρχιτεκτονική
  • ιστορική περίοδος Κρητική Πολιτεία, Σύγχρονη Εποχή
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο εμπορικών καταστημάτων
Θερινή περίοδος: Καθημερινά 09:00-21:00
Χειμερινή περίοδος: 09:00-15:00 (Καθημερινά) & 17:00-21:00 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή), εκτός Κυριακής

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!