Μονή Α. Ιωάννη Δισκουρίου

Μονή Α. Ιωάννη Δισκουρίου

Κοντά στον παραδοσιακό οικισμό της Αξού, ανάμεσα στα χωριά Λιβάδια και Βενί, με μοναδική θέα στην οροσειρά του Κουλούκωνα, χτίστηκε η μονή Δισκουρίου, μετόχι της Μονής Χαλέπα.

Στοιχεία για την ακριβή χρονολογία ιδρύσεως δεν έχουμε, ωστόσο πρέπει να λειτουργούσε ήδη στα όψιμα χρόνια της Βενετοκρατίας, αφού αναφέρεται το 1630 στον κατάλογο των χωριών του Μυλοποτάμου. Το γεγονός ότι εδώ υπήρχε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο αποδεικνύει και το γεγονός ότι δίπλα από τη Μονή βρίσκεται ένα πολύ παλιό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Πρόκειται για μια μονή φρουριακής αρχιτεκτονικής, με το καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο να βρίσκεται στο μέσο του κτίσματος.

Αν και η Μονή έχει τις ρίζες της από την εποχή της Ενετοκρατίας, μετά από διαδοχικές καταστροφές, δέχτηκε πολλές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του 20ου αι. με αποτέλεσμα να διατηρούνται ελάχιστα στοιχεία που προδίδουν την αρχική της εικόνα.

Στη Μονή λειτουργούσε ελαιοτριβείο, ενώ επίσης εδώ είναι θαμμένοι οι Επίσκοποι Παρθένιος και Μελέτιος. Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονή πυρπολήθηκε και καταστράφηκε, ενώ και ο σεισμός του 1856 προκάλεσε πολλές ζημιές. Έπαιξε σημαντικό ρόλο και στις επαναστάσεις του 1866-1869 με αποτέλεσμα να πυρποληθεί από τους Τούρκους το τελευταίο έτος της επανάστασης.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Βενί, Μυλοπόταμος, Ρέθυμνο
  • τύπος Μοναστήρι
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!