Μονή Χρυσοσκαλίτισσας

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας στο Ελαφονήσι Χανίων

Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Κρήτης, σε απόσταση 73 χλμ. από τα Χανιά και λίγων χιλιομέτρων από την εντυπωσιακή παραλία του Ελαφονησίου. Για να φτάσουμε στη μονή από τα Χανιά ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο Κισσάμου-Ελαφονησίου.

Η διαδρομή διασχίζει την ενδοχώρα της περιοχής, μέσα από ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και περνάει από τα καστανοχώρια της περιοχής του Κισσάμου.

Η Μονή είναι κτισμένη πάνω σε βραχώδη έξαρση με πανοραμική θέα σε όλη τη γύρω περιοχή. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και την Aγ. Τριάδα και η παράδοση θέλει να υπάρχει ένα χρυσό σκαλοπάτι στη σκάλα που ανεβαίνει στη μονή, το οποίο όμως δεν μπορούν να δουν οι αμαρτωλοί.

Στη περιοχή της σημερινής Μονής κατά την Ενετοκρατία λειτουργούσαν ένα ή δύο μοναστήρια τα οποία όμως αργότερα ερημώθηκαν για αρκετούς αιώνες. Ο μοναστικός βίος στη περιοχή αναβίωσε στα μέσα του 19ου αιώνα, εποχή κατά την οποία ένα μοναχός από τα Σφακιά εγκαταστάθηκε και ίδρυσε μοναστήρι στη θέση της Μονής Χρυσοσκαλίτισσας. Αρχικά υπάγονταν στη Μονή Γωνιάς. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της η Μονή έγινε γυναικεία, ενώ το 1900 διαλύθηκε και η περιουσία της πουλήθηκε. Σήμερα έχει πολύ μικρό αριθμό μοναχών.

O ναός που βλέπουμε σήμερα έχει ανοικοδομηθεί το 1894 και έχει αγιογραφηθεί από τους ζωγράφους Bλαχάκη και Πολάκη, ενώ στη θέση της μονής έχουν ταφεί ο Γεώργιος Kαντανολέων και ο γιός του μετά από την αποτυχία της ομώνυμης επανάστασης. H εικόνα της Κοίμησης εικάζεται ότι είναι του 10ου αιώνα.

Στην περιοχή έχει διαπιστωθεί ότι υπήρχε υστερομινωική εγκατάσταση ψαράδων. Kαθώς επίσης από όστρακα που έχουν βρεθεί διαπιστώνεται η κατοίκηση κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Στην περιοχή της Xρυσοσκαλίτισσας υπάρχουν εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Ελαφονήσι, Κίσσαμος, Χανιά
  • τύπος Μοναστήρι
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!