Το Μινωικό Ανάκτορο

Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο συγκρότησης και οργάνωσης της μινωικής κοινωνίας δεν έχουμε παρά να μελετήσουμε τη δομή του ανακτόρου, στο οποίο συγκεντρώνεται η πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική διοίκηση.

Έχοντας ως βασικό πυρήνα την κεντρική αυλή (σχεδόν πάντα προσανατολισμένη στον άξονα Βορά - Νότου), το μινωικό ανάκτορο εκτός από κατοικία της βασιλικής οικογένειας έχει ταυτόχρονα πολλαπλές άλλες λειτουργίες:

Ως πολιτικό κτίριο είναι η έδρα του βασιλιά και της αριστοκρατίας που από κοινού ασκούν την κεντρική κρατική ή περιφερειακή εξουσία.

Ως οικονομικό κέντρο είναι ο χώρος όπου παράγονται χειροτεχνικά και καλλιτεχνικά προϊόντα και γίνονται οι εμπορικές ανταλλαγές με την ενδοχώρα, αλλά και με το εξωτερικό.

Ως κοινωνικό κέντρο, φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις όπου συμμετέχει η κοινωνική και θρησκευτική ιεραρχία. Παιγνίδια και γιορτές πραγματοποιούνται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως οι πολυτελείς αίθουσες, οι αυλές και το θέατρο.

Ως θρησκευτικό κέντρο τέλος, είναι η έδρα του βασιλέα - αρχιερέα, χώρος θρησκευτικών και μυητικών ιεροτελεστιών.

Τα κτίρια που κάλυπταν όλες αυτές τις ανάγκες αναπτύσσονται σε ανεξάρτητες ενότητες γύρω από την κεντρική αυλή. Σε συνδυασμό με τους ανοιχτούς και στεγασμένους διαδρόμους επικοινωνίας συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο που έχει τη δυνατότητα να επεκτείνεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες που προκύπτουν. Αυτό είναι το λειτουργικό σχήμα σύμφωνα με το οποίο αναπτύσσονται όλα τα γνωστά μινωικά ανάκτορα με πιο αντιπροσωπευτικό αυτό της Κνωσού.

Το ανάκτορο της Κνωσού

Η Κνωσός, η οποία κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή, συγκέντρωνε την πολιτική και οικονομική εξουσία ως η αδιαφιλονίκητη πρωτεύουσα του νησιού. Γύρω από το ανάκτορο της αναπτύσσονται εργαστήρια, αποθήκες και κατοικίες. Ανάμεσά τους διακρίνονται οι κατοικίες της αριστοκρατίας και διάφορα άλλα δημόσια κτίρια, όπως το Καραβάν Σεράι (σπίτι των φιλοξενουμένων).

Στις παρυφές της πόλης και κατά μήκος των μεγάλων οδών αναπτύσσονταν οι νεκροπόλεις. Αν δεχτούμε ότι οι υπολογισμοί του Evans για 80.000 κατοίκους της Κνωσού είναι σωστοί, μπορούμε να μιλάμε για την πρώτη μεγάλη μητρόπολη της Μεσογείου.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!