Η Αρχιτεκτονική στην ύπαιθρο

Οι μικρότερες πόλεις και τα χωριά οργανώνονται σε μικρότερη κλίμακα, αλλά σε αναλογία με τις μεγάλες μινωικές πόλεις όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ανασκαφών.

Στα Γουρνιά, έναν οικισμό της Ανατολικής Κρήτης που ήκμασε την περίοδο 1550 - 1400 π.Χ., σώζεται σχεδόν ολόκληρος ο οικισμός που καταλαμβάνει ένα χαμηλό λόφο. Μας δίνει μια πλήρη εικόνα για το πως ήταν ένα μικρό οικιστικό κέντρο τη μινωική περίοδο.

Οι δρόμοι του ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους και όπου χρειάζεται δημιουργούνται σκαλοπάτια για να καλύπτονται οι υψομετρικές διαφορές. Οι κατοικίες διαθέτουν περισσότερους από έναν ορόφους και η πρόσβαση σ’ αυτούς γίνεται από εσωτερικά κλιμακοστάσια. Στο υψηλότερο σημείο του οικισμού βρίσκεται το μικρό ανάκτορο του τοπικού άρχοντα, το οποίο διέθετε αποθήκες, διαμερίσματα ανδρών και γυναικών, κεντρική αίθουσα και μεγάλη αυλή κατά τα πρότυπα των μεγάλων μινωικών ανακτόρων.

Επαύλεις

Η Αρχιτεκτονική στην ύπαιθρο. Επαύλεις

Οι επαύλεις συναντιώνται τόσο στους οικισμούς όσο και μεμονωμένες στην ύπαιθρο.

Πρόκειται για πολυτελείς αγροικίες με πολλά δωμάτια και οργάνωση των χώρων και των λειτουργιών στη λογική των ανακτόρων. Έχουν τον ίδιο τρόπο ανάπτυξης και κατασκευής, απλά είναι πολύ μικρότερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αγροτικών επαύλεων είναι το συγκρότημα των τριών κτιρίων της Τυλίσσου για τις οποίες μπορούμε να έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα λειτουργίας και κατασκευής.

Αγροικίες

Η Αρχιτεκτονική στην ύπαιθρο. Αγροικίες

Οι κατοικίες των απλών ανθρώπων στην ύπαιθρο χαρακτηρίζονται από μια απλότητα που δεν απέχει και πολύ από την εικόνα που είχε το κρητικό αγροτικό σπίτι στις αρχές του 20ου αιώνα. Ορθογωνισμένη κάτοψη με όσα δωμάτια απαιτούναι για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Λιγοστά σκεύη και τα απαραίτητα αγροτικά εργαλεία είναι ο βασικός εξοπλισμός.

Χαρακτηριστικός τύπος τέτοιας απλής κατοικίας είναι αυτός στην περιοχή Σίβας στη Μεσσαρά ή η κατοικία που απεικονίζεται σε πήλινο ομοίωμα που ανακαλύφθηκε στις Αρχάνες.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!