Μινωική Αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική στη Μινωική Κρήτη χαρακτηρίζεται από την επανάληψη ενός απλού πυρήνα που δημιουργεί μεγαλύτερες ομάδες κτιρίων. Όλο αυτό το σύμπλεγμα εκμεταλλεύεται στο έπακρο το κλίμα, τη μορφολογία και τον προσανατολισμό του συγκεκριμένου τόπου.

 

Αρχιτεκτονική στη Μινωική Κρήτη

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αρχιτεκτονική εύπλαστη και όχι στατική, πολύ-λειτουργική και όχι άκαμπτη, ανοιχτή και όχι εσωστρεφής. Με λίγα λόγια η μινωική αρχιτεκτονική εκφράζει τα κύρια χαρακτηριστικά της ίδιας της μινωικής κοινωνίας.

Συνήθως η αρχιτεκτονική μορφή δεν είναι συμπαγής προς το εξωτερικό, αλλά "ανοιχτή". Οι τοίχοι τόσο των ανακτόρων όσο και των μεμονωμένων οικιών διακόπτονται σε πολλά σημεία, από ανοίγματα και κιονοστοιχίες, ώστε να προσφέρουν μια άμεση επαφή με τη φύση, τους εξωτερικούς γειτονικούς χώρους, τα αίθρια, τις αυλές ή τους πολυάριθμους φωταγωγούς.

Οι τοίχοι είναι επιχρισμένοι και πολλές φορές καλύπτονται από πολύχρωμες τοιχογραφίες με θέματα από το φυσικό κόσμο. Όσο για το εσωτερικό των σπιτιών, εκτός από τα αναγκαία έπιπλα και σκεύη οικιακής χρήσης, διακοσμείται με αντικείμενα υψηλής αισθητικής, προϊόντα των καλλιτεχνικών εργαστηρίων των Μινωιτών.

Εκτός όμως από την υψηλή αισθητική της μινωικής αρχιτεκτονικής, υψηλού επιπέδου ήταν και η λειτουργική οργάνωση των δημόσιων κτιρίων και οικιών. Διέθεταν αποχετευτικό δίκτυο, αίθουσες λουτρών, χώρους ανάπαυσης και ψυχαγωγίας.

Η διάπλαση των χώρων δεν ήταν αυστηρή ούτε προκαθορισμένη, αλλά αυθόρμητη και προσαρμοζόταν στις εκάστοτε ανάγκες.

Το Μινωικό Ανάκτορο

Αρχιτεκτονική στη Μινωική Κρήτη. Το Μινωικό Ανάκτορο Ο τρόπος συγκρότησης της μινωικής κοινωνίας αντικατοπτρίζεται πλήρως στη δομή του ανακτόρου, στο οποίο συγκεντρώνεται η πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική διοίκηση. Μάθετε περισσότερα

Η αρχιτεκτονική στην ύπαιθρο

Αρχιτεκτονική στη Μινωική Κρήτη. Το Μινωικό Ανάκτορο Οι μικρότερες πόλεις και τα χωριά οργανώνονται σε μικρότερη κλίμακα, αλλά σε αναλογία με τις μεγάλες μινωικές πόλεις όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ανασκαφών. Μάθετε περισσότερα

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!