Κρητική Διατροφή

Η Κρητική διατροφή αναγνωρίζεται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα σαν το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της ονομαζόμενης Μεσογειακής διατροφής.

Έχοντας σαν βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα δημητριακά, και σε συνδυασμό πάντα με την χρήση του ελαιόλαδου συντελεί στην μακροζωία και ευζωία.

Κρητική Διατροφή

Οι πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού βασίστηκαν σε ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά.

Η Κρητική κουζίνα όμως δεν είναι απλώς μία από τις αρχαιότερες και πλέον εύγεστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, με ποικιλία γευστικών και αρωματικών απολαύσεων. Όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες είναι επίσης μία από τις πλέον υγιεινές κουζίνες στον κόσμο.

Η φύση της Κρήτης διαθέτει όλη την ποικιλία των αναγκαίων πρώτων υλών καθώς και την ανθρώπινη εμπειρία για τη δημιουργία γεύσεων μοναδικών που συνδυάζονται με τις εποχές και το φυσικό περιβάλλον του.

Τα τυριά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα των κρητικών βουνών, αποτελούν τη βάση για το θαύμα της κρητικής κουζίνας.

Σε όλο το νησί, σε ξενώνες, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και παραδοσιακά μεζεδοπωλεία (ρακάδικα), ακόμα και στα καφενεία μικρών χωριών της ενδοχώρας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ιδιαίτερες συνταγές της κρητικής κουζίνας, βασισμένες σε μοναδικά τοπικά προϊόντα.

Το Ελαιόλαδο

Κρητική διατροφή και Κουζίνα. Το ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο που παράγεται στους απέραντους ελαιώνες του νησιού θεωρείται από τα υγιεινότερα του κόσμου εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί και θεωρούνται οι ιδανικότερες για την παραγωγή του. Μάθετε περισσότερα για το Κρητικό Λάδι

Τα Κρητικά κρασιά

Κρητική διατροφή και Κουζίνα. Τα Κρητικά κρασιά Η Κρήτη, ήδη από τη Μινωική περίοδο, αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από φημισμένες ποικιλίες οινοστάφυλων, όπως αποδεικνύουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα στη περιοχή των Αχαρνών και του Βαθυπέτρου, περιοχές που σήμερα παράγουν ορισμένα από τα πλέον φημισμένα κρασιά. Μάθετε περισσότερα για το Κρητικό Κρασί

Αρωματικά φυτά & βότανα

Κρητική διατροφή και Κουζίνα. Αρωματικά φυτά & βότανα Στην Κρήτη φυτρώνει πλήθος βοτάνων, που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως φαρμακευτικά φυτά. Τα βότανα της Κρήτης, φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηρανθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία. Μάθετε περισσότερα για τα βότανα της Κρήτης

Το Κρητικό τυρί

Κρητική διατροφή και Κουζίνα. Το Κρητικό τυρί Στην Κρήτη το τυρί καταναλώνεται όλες τις ώρες της μέρας από το πρωί ως αργά τη νύχτα, σαν συνοδευτικό ή σαν κύριος μεζές, σαν ορεκτικό ή και σαν επιδόρπιο. Υψηλού επιπέδου γαστρονομικοί συνδυασμοί καρπούζι με φέτα, γραβιέρα με πεπόνι, ή μυζήθρα με μέλι. Μάθετε περισσότερα για το Κρητικό Τυρί

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!