Μεσαίωνας

Kατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο η Κρήτη γίνεται σπουδαίο Χριστιανικό κέντρο. Στα 824 μ.Χ. την Κρήτη καταλαμβάνουν οι Σαρακηνοί και ο Χάνδακας, το σημερινό Ηράκλειο γίνεται το ορμητήριο τους για τις πειρατικές επιδρομές στην Μεσόγειο. Το 961 τους εκδιώκει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς. Στα χρόνια που ακολουθούν το νησί γίνεται ξανά ισχυρό Χριστιανικό κέντρο και γνωρίζει μεγάλη πολιτισμική ακμή.

Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 η Κρήτη περνάει στα χέρια των Βενετών. Την περίοδο αυτή γνωρίζει εξαιρετική οικονομική και πνευματική ακμή. Κτίζονται τεράστια οχυρωματικά έργα, μεγάλες πόλεις και μνημεία εκπληκτικής ομορφιάς. Η Κρητική Αναγέννηση μας χαρίζει την εξαιρετική ζωγραφική της Κρητικής Σχολής. Η μουσική και το θέατρο ακμάζουν και μας κληροδοτούν πανέμορφα δημιουργήματα όπως τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη.

Βυζάντιο

Η Ιστορία της Κρήτης. Βυζάντιο Κατά τους πρώτους αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η Κρήτη περνάει διαδοχικά από πολλές διαφορετικές φάσεις. Όπως και στους αιώνες που ακολούθησαν τη περίοδο αυτή, το νησί γίνεται συνεχώς στόχος διάφορων λαών, λόγω της κομβική της θέσης στη περιοχή της Μεσογείου.

   

Άραβες

Η Ιστορία της Κρήτης. Άραβες Κατά τον 7ο αιώνα οι πειρατικές επιδρομές κυρίως από τους Άραβες, οι οποίες εντείνονται τον 8ο μ.Χ. αιώνα, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξασθένιση του πληθυσμού και την εγκατάλειψη των παραλιακών θέσεων. Οι περισσότεροι παραλιακοί οικισμοί εγκαταλείπονται τελείως και τελικά οι Σαρακηνοί Άραβες αποβιβάζονται στο νησί το 828 μ.Χ., καίγοντας τα πλοία τους μετά την αποβίβαση, για να υποχρεωθούν να μείνουν στη νήσο που «ρέει μέλι και γάλα», κατά την έκφραση τους.

   

Ενετοί

Η Ιστορία της Κρήτης. Ενετοί

Το τέλος της β’ Βυζαντινής περιόδου είναι εποχή ταραγμένη και περίοδος παρακμής για το Βυζάντιο και τις επαρχίες του. Ο Αλέξιος Άγγελος ζητάει τη βοήθεια των σταυροφόρων για να αποκτήσει ξανά το χαμένο θρόνο του πατέρα του. Σαν αντάλλαγμα προσφέρει μεταξύ άλλων και το νησί της Κρήτης στον κόμη Βονιφάτιο τον Μομφερατικό (Boniface of Monferrat) την οποία και παραχωρεί όταν αποκτάει ξανά το θρόνο.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!