Κεραμική

Στον τομέα της κεραμικής η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις, που οι ρίζες της χάνονται στην πρώτη μινωική περίοδο.

Οι μινωίτες τεχνίτες φθάνουν στο αποκορύφωμα της τέχνης τους δημιουργώντας εκπληκτικής ομορφιάς και τεχνικής αγγεία στα οποία απεικονίζονται με μεγάλη ζωντάνια και καλλιτεχνική ικανότητα το ζωικό και φυτικό βασίλειο του νησιού.

Η τέχνη της κεραμικής στην Κρήτη έχει μια συνεχή ιστορική παρουσία για περισσότερα από 4000 χρόνια. Κεραμικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή (λίθινη εποχή) εκτίθενται σε πολλά μουσεία και είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα τους με εκείνα που κατασκευάζονται στην Κρήτη σήμερα.

Στο ίδιο αυτό φυσικό περιβάλλον και στα ίχνη αυτής της μεγάλης κεραμικής παράδοσης οι σύγχρονοι κρήτες αγγειοπλάστες δημιουργούν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, ακολουθώντας την παράδοση των προγόνων τους.

Εκτός από τα μεμονωμένα εργαστήρια σε διάφορες περιοχές του νησιού, υπάρχουν μεγάλα αγγειοπλαστικά κέντρα στην Κρήτη ακόμη και σήμερα. Στα χωριά Μαργαρίτες στο Ρέθυμνο και Θραψανό στο Ηράκλειοαλλά και στα Νοχιά (Χανιά) και το Κεντρί (Λασίθι) υπάρχουν πολυάριθμα εργαστήρια που συνεχίζουν να απασχολούν ένα μεγάλο αριθμών των κατοίκων τους και εξελίσσουν δημιουργικά την μακραίωνη παράδοση της κρητικής κεραμικής.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!