Φυτικές Βαφές

Η Κρήτη διαθέτει μια πανάρχαια παράδοση στην βαφή των μαλλιών από φυτικά ή και ζωικά χρώματα.

Κρήτη, παράδοση και λαϊκές τέχνες. Φυτικές Βαφές

Παλαιότερα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και σήμερα η κατεργασία των πρώτων υλών γινόταν από τις ίδιες τις υφάντριες, οι οποίες επεξεργάζονταν όλα τα προϊόντα που προορίζονται για την υφαντική όπως το λινάρι, το μαλλί και το μετάξι.

Ήδη από την μινωική εποχή είναι γνωστός ο τρόπος βαφής της πορφύρας που έβγαινε από τα κοχύλια, αλλά και από το"κερμές" ή "πρινοκούκι" ένα έντομο που τρέφετε με φύλλα του πρίνου, της βελανιδιάς και του κέδρου. Κόκκινο χρώμα δίδει επίσης το θαλάσσιο φύκι αλλά και το ριζάρι (rabia tictoria).

Το πράσινο χρώμα το παίρνουν από τα φύλλα της αμυγδαλιάς και της ροδιάς καθώς και από το θάμνο "ακόνιζα" (innla viscosa).

Το καστανό χρώμα βγαίνει από το φλοιό των καρυδιών αλλά και από τα φύλλα της καρυδιάς και του πλατάνου.

Οι ρίζες του ακανθώδους θάμνου "αγκουτσιά", ο κρόκος, τα φλούδια του ροδιού, τα φύλλα της λυγαριάς και τα μανουσάκια είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά φυτά που δίδουν το κίτρινο χρώμα.

Το μπλε χρώμα το παίρνουν έτοιμο από το λουλάκι ενώ για το μαύρο χρησιμοποιείται η καπνιά και για το καφέ η σκουριά.

Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό, αυτή η πανάρχαια παράδοση των φυτικών βαφών συνεχίζει ακόμα και σήμερα σε πολλά ορεινά χωριά της Κρήτης και ειδικά στον ορεινό Μυλοπόταμο.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!