Η Κρήτη καυχιέται, μεταξύ άλλων, για την πλούσια χειροτεχνική και οικοτεχνική παράδοση της σε τομείς δημιουργίας όπως η κεραμική, η ξυλογλυπτική, η υφαντουργία, το κέντημα, η μεταλλοτεχνία και η χρυσοχοΐα.

Λαϊκές Τέχνες

Στην καλλιτεχνική αυτή παράδοση επιβιώνει η φρεσκάδα και η επινοητικότητα που κληροδότησε ο Μινωικός πολιτισμός αλλά και όλες μετέπειτα πολιτισμικές επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα των αιώνων το νησί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κεραμική: οι κρητικοί αγγειοπλάστες συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δημιουργούν με ανεπανάληπτη τεχνική ικανότητα στα ίχνη της μεγάλης κεραμικής παράδοσης των Μινωιτών.

Όλες αυτές οι χειροτεχνικές και οικοτεχνικές δεξιότητες των κατοίκων της Κρήτης αναπτύχθηκαν βέβαια σε εποχές κατά τις οποίες η απομόνωση και οι κοινωνικές - ιστορικές ανάγκες επέβαλαν την αυτάρκεια τους. Σήμερα αυτές οι κοινωνικές συνθήκες έχουν εκλείψει, αλλά η καλλιτεχνική δραστηριότητα συνεχίζεται. Έτσι, δεν είναι δύσκολο για τον επισκέπτη να ανακαλύψει παραδοσιακά προϊόντα μιας χειροτεχνικής δραστηριότητας με πανάρχαιες ρίζες: είτε σε σύγχρονα εργαστήρια όπου οι τεχνίτες συνεχίζουν ή και εξελίσσουν τέχνες αιώνων, είτε στα λαογραφικά μουσεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην κρητική επαρχία και διασώζουν αριστουργηματικά δημιουργήματα των προγόνων μας.

Υφαντική & κεντητά

Κρήτη, παράδοση και λαϊκές τέχνες. Υφαντική & κεντητά Ένας τομέας της χειροτεχνίας στον οποίο η Κρήτη έχει να δείξει μια μακροχρόνια παράδοση αλλά και μια σύγχρονη αξιόλογη παραγωγή είναι η παραδοσιακή λαϊκή υφαντική και κεντητική τέχνη. Σε κάθε σπίτι σε παλιότερες εποχές υπήρχε παραδοσιακός αργαλειός για την ύφανση ξομπλιαστών και πλουμιστών υφαντών.

   

Κεραμική

Κρήτη, παράδοση και λαϊκές τέχνες. Κεραμική

Στον τομέα της κεραμικής η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις, που οι ρίζες της χάνονται στην πρώτη μινωική περίοδο. Οι μινωίτες τεχνίτες φθάνουν στο αποκορύφωμα της τέχνης τους δημιουργώντας εκπληκτικής ομορφιάς και τεχνικής αγγεία στα οποία απεικονίζονται με μεγάλη ζωντάνια και καλλιτεχνική ικανότητα το ζωικό και φυτικό βασίλειο του νησιού.

   

Παραδοσιακή οργανοποιία

Κρήτη, παράδοση και λαϊκές τέχνες. Παραδοσιακή οργανοποιία Παλιότερα τα κρητικά παραδοσιακά μουσικά όργανα τα κατασκεύαζαν οι ίδιοι οι οργανοπαίχτες. Τα "χαμπιόλια" κατασκευάζονταν από καλάμι, η "ασκομαντούρα" από ολόσωμο δέρμα κατσικιού και η λύρα από ξύλο μουριάς, ασφεντάμου ή καρυδιάς.

   

Ξυλογλυπτική

Κρήτη, παράδοση και λαϊκές τέχνες.Ξυλογλυπτική Η ξυλογλυπτική με μια μακρά παράδοση που ωρίμασε κατά την βυζαντινή περίοδο, έχει να παρουσιάσει αξιόλογα προϊόντα κυρίως σε σκαλιστά έπιπλα και χρηστικά μικροαντικείμενα καθώς επίσης αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης.

   

Φυτικές Βαφές

Κρήτη, παράδοση και λαϊκές τέχνες. Φυτικές Βαφές Η Κρήτη διαθέτει μια πανάρχαια παράδοση στην βαφή των μαλλιών από φυτικά ή και ζωικά χρώματα. Παλαιότερα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και σήμερα η κατεργασία των πρώτων υλών γινόταν από τις ίδιες τις υφάντριες, οι οποίες επεξεργάζονταν όλα τα προϊόντα που προορίζονται για την υφαντική όπως το λινάρι, το μαλλί και το μετάξι.

   

Καλαθοπλεκτική

Κρήτη, παράδοση και λαϊκές τέχνες. Καλαθοπλεκτική Μια από τις αρχαιότερες χειροτεχνικές δραστηριότητες της κρητικής λαϊκής τέχνης είναι η καλαθοπλεκτική που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε παρακμή. Με τη χρήση λυγερών κλαδιών από θαμνώδη φυτά ή καλάμια κατασκευάζονταν πολλά από τα χρηστικά αντικείμενα της αγροτικής και ποιμενικής ζωής.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!