Το νησί των Φαραγγιών

Κατεξοχήν ορεινό νησί η Κρήτη, χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη εκατοντάδων φαραγγιών που σχίζουν τα πανύψηλα βουνά της και καταλήγουν σε πανέμορφες κοιλάδες ή παραλίες.

Τα φαράγγια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του νησιού.

Κρήτη, το νησί των Φαραγγιών

Σε κάθε γωνιά της ορεινής Κρήτης ανοίγονται υπέροχα φαράγγια, με τα πορτοκαλιά και γκριζοπράσινα χρώματα των τοιχωμάτων τους να λειτουργούν ως είσοδοι σε κόσμους εκπληκτικής άγριας φύσης.

Ο συνδυασμός των βουνών και των κοιλάδων με το στοιχείο της θάλασσας, κυρίως στη νότια Κρήτη, δημιουργούν ένα τοπίο που εναλλάσσεται διαρκώς. Ειδικά στα Σφακιά, τον "τόπο των φαραγγιών", σε μία απόσταση 30 χιλιομέτρων βρίσκονται συγκεντρωμένα πάνω από 15 επιβλητικά φαράγγια, ανάμεσα τους και το φημισμένο Φαράγγι της Σαμαριάς. Σε αυτήν την εναλλαγή του τοπίου του νησιού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και ο πλούτος των παραδόσεων και συμπεριφορών των ανθρώπων του.

Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης των κρητικών φαραγγιών θα αισθανθεί την παρουσία του φυσικού πλούτου, που ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι γεμίζει την ατμόσφαιρα με υπέροχα χρώματα αλλά και αρώματα.

Φαράγγι Κουρταλιώτη, Ρέθυμνο

Τα φαράγγια της Κρήτης θεωρούνται -από την Μινωική αρχαιότητα ήδη- ο παράδεισος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα, φιλοξενούν και πολλά είδη άγριας πανίδας. Στις απόκρημνες πλαγιές τους συναντιούνται σημαντικές κοινωνίες σπανίων ειδών του ζωικού βασιλείου, όπως των Κρητικών αίγαγρων, γυπαετών και γερακιών. Ο Κρητικός αίγαγρος ζει ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον στον Εθνικό Δρυμό του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Ένα εντυπωσιακό είδος γύπα, ο Gyps Fylvus διατηρεί στις κορυφές και πλαγιές των φαραγγιών της Κρήτης μία από τις μεγαλύτερες αποικίες παγκοσμίως, όπως επίσης συχνή είναι και η παρουσία χρυσαετών.

Τα σημαντικότερα φαράγγια τα συναντούμε στις νότιες πλαγιές των ορεινών όγκων. Εκτός από το φαράγγι της Σαμαριάς στα Λευκά όρη στο νομό Χανίων μπορούμε να θαυμάσουμε τα εξίσου εντυπωσιακά φαράγγια της Αγίας Ειρήνης, της Αράδαινας και της Ίμπρου. Στα νότια του νομού Ρεθύμνου θα συναντήσουμε τα γοητευτικά φαράγγια του Κουρταλιώτη και του Κοτσυφού. Στα βόρεια του Ψηλορείτη βρίσκεται το φαράγγι των Ζωνιανών, ενώ στα νότια, το φαράγγι του Αγίου Νικολάου καταλήγει στο δάσος του Ρούβα, το μεγαλύτερο πρινόδασος της Ελλάδας. Στο νομό Λασιθίου, νότια της Δίκτης, βρίσκεται το υπέροχο φαράγγι της Σαρακήνας, ενώ στο όρος Θρυπτή απολαμβάνουμε το επιβλητικό και δυσπρόσιτο φαράγγι του Χα. Στα ανατολικά του νομού η διάσχιση του φαραγγιού της Ζάκρου παραμένει μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Το φαράγγι της Σαμαριάς. Σφακιά, ο τόπος των Φαραγγιών

Η γνωριμία με τα φαράγγια της Κρήτης, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ταξίδι για τη γνωριμία της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού.

Το Φαράγγι - Ψαραντώνης

Το φυσικό πλαίσιο αυτής της γνωριμίας εναλλάσσεται συνεχώς. Το τοπίο αλλάζει από τραχύ, άγριο και γυμνό σε δασωμένο και ξανά έρημο. Μοναστήρια, εκκλησίες και κτίσματα που πάνω τους διαβάζεις την ιστορία του τόπου. Δάση από κυπαρίσσια, πεύκα, κέδρους και βελανιδιές. Πλαγιές κατάφυτες που σε πλημμυρίζουν από αρώματα και σε κάνουν να νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις τη διάχυτη χαρά της Κρητικής φύσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα μπορούσε να πει κανείς ανεπιφύλακτα ότι τα φαράγγια της Κρήτης είναι μονοπάτια που σε οδηγούν στα πολλά πρόσωπα του νησιού. Ακολουθώντας τα ανακαλύπτεις τις πλούσιες συγκινήσεις που προσφέρει μια αιώνια φύση.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!