ΜΙΝΩΣ – Μηλιαράκη

Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Είναι ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία της περιοχής των Πεζών και μάλιστα το πρώτο που με την επωνυμία ΜΙΝΩΣ βιομηχανοποίησε την παραγωγή και εμπορία κρασιού, φέρνοντας τις πρώτες πετρελαιομηχανές στην περιοχή. Το 1952 επιχείρησε με επιτυχία την πρώτη εμφιάλωση του κρασιού στο νησί, ενώ ήδη από το τέλος του Β’ΠΠ είχε ξεκινήσει τις εξαγωγές χύμα κρασιού στην Ευρώπη (Γαλλία, Αγγλία).

Πλέον η εταιρεία ΜΙΝΩΣ διανύει την όγδοη δεκαετία της, διοικείται από την τρίτη και τέταρτη γενιά της οικογένειας Μηλιαράκη και παράγει κρασιά προερχόμενα από γηγενείς ποικιλίες, όπως το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι για τα κόκκινα, τη Βιλάνα, το Βιδιανό και το Θραψαθήρι για τα λευκά, τα οποία οινοποιεί και εμφιαλώνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και με τελευταίας τεχνολογίας και μεθοδολογίας μηχανήματα.

Παράλληλα πειραματίζεται με διάφορες καινοτομίες όπως για παράδειγμα την παραγωγή Λευκού κρασιού από την ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι (Λευκό από Κοτσιφάλι). Η συνολική παραγωγή της ΜΙΝΩΣ ανέρχεται σε 350.000 με 400.000 φιάλες ετησίως, από τις οποίες 15% εξάγεται στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σερβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία καθώς και την Ιαπωνία.

Στο αναπλασμένο παλιό οινοποιείο λειτουργεί μουσειακός χώρος με παλιά μηχανήματα οινοποιίας, μια αίθουσα προβολής, πωλητήριο με κρητικά προϊόντα καθώς και μια αίθουσα γευσιγνωσίας με τη μορφή παλιού καφενείου.

Γευσιγνωσία γίνεται όμως και στο μετόχι Μηλιαράκη, σε μια τοποθεσία κατάφυτη από αμπελώνες στους οποίους μπορείτε να περιηγηθείτε. Μην χάσετε τη Μαλβαζία, που αναβιώνει μια αυθεντική και πολλά υποσχόμενη Κρητικής ποικιλίας σε μια εκδοχή ξηρού λευκού κρασιού.

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τύπος Οινοποιείο
 • ωράριο λειτουργίας

  Οινοποιείο: Καθημερινά, εκτός Κυριακής, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τους υπόλοιπους μήνες δέχεται επισκέπτες μετά από συνεννόηση. Ωράριο λειτουργίας: Kαθημερινές: 09.00 -16.00. Σάββατο: 10.30 – 15.00. Κυριακή: Κατόπιν συνεννόησης
  Μετόχι: Καθημερινά 11.00 – 18.00 εκτός Κυριακής (χωρίς ραντεβού). Επικοινωνία στο 6940 588 428

 • τρόποι πληρωμής Μετρητά
 • υποδομές

  Οινοποιείο (Πεζά): Δύο αίθουσες γευσιγνωσίας η πρώτη με έπιπλα παραδοσιακού καφενείου χωρητικότητας 145 ατόμων και η δεύτερη με χειροποίητα τραπέζια κατασκευασμένα από παλιά μηχανήματα του οινοποιείου χωρητικότητας 55 ατόμων. Μουσειακός χώρος με παλαιά μηχανήματα οινοποιίας. Δύο αίθουσες προβολής χωρητικότητας 200 και 55 ατόμων.
  Μετόχι (Σαμπάς): Υπαίθριος χώρος γευσιγνωσίας 

πως θα το βρείτε...

 • διεύθυνση Πεζά & Σαμπάς, 70100
 • Περιοχή Αρχάνες-Αστερούσια, Ηράκλειο
 • σχετικές διαδρομές

  Δρόμοι του Κρασιού

 • πρόσβαση

  Πεζά: 18 χλμ. από το Ηράκλειο μέσω της λεωφόρου Στ. Καζαντζίδη
  Σαμπάς: 28 χλμ. νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο

πως θα επικοινωνήσετε...

 • Τηλέφωνο +30 2810 741213, 6946127613, 6972720605
 • Fax -
 • Website www.minoswines.gr
Από

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!