Κρητική Σχολή Αγιογραφίας

Η Κρήτη τα χρόνια της Ενετοκρατίας μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα της βενετσιάνικης επικράτειας. Το 1600 περίπου, μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, που τότε είχε 20.000 κατοίκους, εργάζονταν 200 ζωγράφοι των οποίων ηφήμη εξαπλώνεται πολύ έξω από τα όρια του νησιού και φτάνουν να κοσμούν με την δουλειά τους μεγάλα μοναστικά κέντρα όχι μόνο της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και της ορθόδοξης ανατολής.

Στα πλαίσια αυτά διαμορφώνεται σιγά -σιγά η "Κρητική Σχολή" ζωγραφικής.

Εικόνες και εικονογραφημένα χειρόγραφα ταξιδεύουν σε ολόκληρη την βενετοκρατούμενη ανατολή και τα σημαντικά ορθόδοξα μοναστικά κέντρα. Η Κρητική Σχολή ζωγραφικής δημιουργεί σημαντικά έργα τα οποία σήμερα βρίσκονται σε μουσεία, μοναστήρια, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και στο σύνολο τους συγκροτούν ένα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο κεφάλαιο της ιστορίας της τέχνης.

Δυστυχώς μετά από δυο αιώνες ακμής (16ος & 17ος) με την κατάληψη του Ηρακλείου (Candia) από τους Τούρκους διακόπτεται βίαια όλη αυτή η πνευματική ακμή της Κρητικής αναγέννησης.

Σημαντικοί εκπρόσωποι της Κρητικής Σχολής Ζωγραφικής είναι οι: Άγγελος (17ος αιώνας), Δαμασκηνός Μιχαήλ (16ος αι.), Θεοτοκόπουλος Δομήνικος (16ος αι.), Θεοφάνης ο Κρής (16ος αιώνας), Κλόντζας Γεώργιος (17ος αιώνας), Κορνάρος Ιωάννης (18ος αιώνας).

Μια αντιπροσωπευτική εικόνα της δημιουργίας της Κρητικής Σχολής ζωγραφικής μπορούμε να πάρουμε από την έκθεση της συλλογής της Αγίας Αικατερίνης η οποία στεγάζεται στο καθολικό της Μονής και στο παρακείμενο παρεκκλήσι των Αγίων Δέκα. Η συλλογή περιλαμβάνει εκτός από φορητές εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη και βιβλία, χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα και γλυπτά. Τα σημαντικότερα εκθέματα της συλλογής είναι οι έξι φορητές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο τον 19ο αιώνα από την Μονή Βροντησίου. Οι εικόνες αυτές (Προσκύνηση των Μάγων, Α' Οικουμενική Σύνοδος, Θεοτόκος η Βάτος, Μη μου απτού, Μυστικός Δείπνος και Θεια Λειτουργία) εντυπωσιάζουν για το πλούτο των εικονογραφικών και συμβολικών τους συνθέσεων.

Δυστυχώς αυτή την περίοδο η έκθεση δεν είναι επισκέψιμη και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης είναι ανοιχτός στο κοινό μόνο την ημέρα εορτασμού της.

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!