Η Κρητική Αναγέννηση

Στα πρώτα χρόνια της ενετοκρατίας η πόλη του Ηρακλείου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δεχτεί μια σημαντική πνευματική ανάπτυξη η οποία θα ενισχυθεί λίγο πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί βυζαντινοί λόγιοι διαβλέποντας τον κίνδυνο της κατάκτησης από τους Τούρκους καταφεύγουν σε ευρωπαϊκές, κυρίως ιταλικές, πόλεις αλλά και στην Κρήτη και κυρίως στο Ηράκλειο (Candia). Αυτό το κύμα των αφίξεων λόγιων βυζαντινών υποβοηθά την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης σε όλους τους τομείς.

Μεγάλο πνευματικό και μορφωτικό κέντρο της πόλης αναδεικνύεται η Μονή της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτων όπου μεγάλοι λόγιοι όπως οι Μελέτιος Βλαστός, Ιωάννης Μορτζίνος, Κύριλλος Λούκαρις κ.α., υπήρξαν δάσκαλοι της σχολής που διατηρούσε. Ένας μεγάλος αριθμός νέων της πόλης ταξιδεύει στην Βενετία και σε άλλες ιταλικές πόλεις για σπουδές και έτσι σιγά-σιγά η πόλη του Ηρακλείου δέχεται τις επιδράσεις της πρώιμης αναγέννησης και εμφανίζεται πλέον μια σημαντική αυτόνομη τοπική πνευματική παραγωγή κύρια στους τομείς της ζωγραφικής, της ποίησης και του θεάτρου.

Ειδικά στους τελευταίους χρόνους της ενετοκρατίας (1594- 1669) η κρητική λογοτεχνία φτάνει στον μέγιστο βαθμό ανάπτυξης της, οπότε μιλάμε πια και για το "Κρητικό θέατρο" όπως μιλάμε ήδη και για την "Κρητική Σχολή" στην Αγιογραφία (16ος-17ος αιώνας).

Η Κρητική Σχολή Αγιογραφίας

Η Κρήτη τα χρόνια της Ενετοκρατίας μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα της βενετσιάνικης επικράτειας. Το 1600 μ.Χ. περίπου, μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, που τότε είχε 20.000 κατοίκους, εργάζονταν 200 ζωγράφοι των οποίων η φήμη εξαπλώνεται πολύ έξω από τα όρια του νησιού. Μάθετε περισσότερα για την Κρητική Σχολή Αγιογραφίας

Ο Ερωτόκριτος

Το γνωστό λυρικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νεοελληνικού λόγου. Γράφτηκε την περίοδο 1640-1660 και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά εργαλεία του λαϊκού κρητικού πολιτισμού. Μάθετε περισσότερα για τον Ερωτόκριτο

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!