Σητεία - Η πύλη της Ανατολής

Η Σητεία είναι η καλύτερη εκπρόσωπος της ανατολικής Κρήτης: αυθεντική, αναλλοίωτη, φιλόξενη και γραφική. Είναι η πατρίδα του «Ερωτόκριτου» και η ιδανική βάση εξερεύνησης των θέλγητρων του ανατολικότερου τμήματος του νησιού.

Η Σητεία είναι η καλύτερη εκπρόσωπος της ανατολικής Κρήτης: αυθεντική, αναλλοίωτη, φιλόξενη και γραφική

Η ιστορία της πόλης

Η Ητεία κατοικούνταν ήδη από την εποχή του χαλκού και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 2ο αι. μ.Χ. Επίσης φέρεται να ήταν πατρίδα του Μύσωνα, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Την πόλη κατοίκησαν οι Ετεοκρήτες, δηλαδή οι «παλιοί» Κρήτες, οι Μινωίτες, μετά την κατάληψη του νησιού από τους Δωριείς

Η ιστορία της πόλης

Η Σητεία σήμερα

Σητεία - Η πύλη της Ανατολής

Η Σητεία σήμερα είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη με περίπου 11.000 κατοίκους, χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το όμορφο λιμάνι της.

Η πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου, που έγραψε το κρητικό έπος «Ερωτόκριτος» έχει διατηρήσει το χρώμα της και τους ήρεμους ρυθμούς της. Διαθέτει έναν όμορφο παραλιακό περίπατο πλάι στις πολύχρωμες βάρκες και τα καΐκια, αλλά και μια μεγάλη αμμουδερή παραλία που κατακλύζεται από ντόπιους και τουρίστες.

Το λιμανάκι και ο παραλιακός δρόμος κάθε καλοκαίρι σφύζουν από ζωή καθώς είναι γεμάτα με εστιατόρια, ταβερνάκια, καφετέριες και βέβαια, τα θρυλικά ρακάδικα της πόλης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη νεολαία.

Αξίζει να επισκεφτείτε το φρούριο της Καζάρμας για να δείτε τη θέα από ψηλά ή να παρακολουθήσετε κάποια εκδήλωση στο πλαίσιο των «Κορναρείων» του πολιτιστικού φεστιβάλ της Σητείας.

Επίσης αξίζει ένα πέρασμα από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που με τα εκθέματα του καλύπτει μια περίοδο περίπου 4.000 χρόνων.

Η Σητεία μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία και βάση για ήσυχες διακοπές αλλά και πολλές εξερευνήσεις στη γύρω περιοχή που διαθέτει υπέροχες παραλίες (Βάι, Ερημούπολη, Ξερόκαμπος, Ζάκρος), σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους (Πετράς, Κάτω Ζάκρος, αρχαία Ίτανος, Βόιλα, Αγιά Φωτιά, Ετιά) και όμορφα χωριά (Σίτανος, Ζήρος, Χανδράς κ.ά.).

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!