Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην Κρήτη

Η Κρήτη σήμερα, όπως υπήρξε και σε ολόκληρη την ιστορική της διαδρομή, είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί που όμως διατηρεί τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της λαϊκής της παράδοσης.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί, παραδοσιακές και μη, δεν σταματούν στη διάρκεια του χρόνου, αλλά βρίσκουν την κορύφωση τους στη διάρκεια του καλοκαιριού. Από τη μία, στις μεγάλες πόλεις διοργανώνονται θερινά φεστιβάλ καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών και συνήθως διαρκούν περισσότερες μέρες ή εβδομάδες. Στην κατηγορά αυτή ανήκουν τα Κύρβεια (Δήμος Ιεράπετρας), τα Κορνάρεια (Δήμος Σητείας), το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου (Δήμος Ρεθύμνου).

Από την άλλη σε πολλά χωριά της Κρήτης, με πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως θρησκευτικές εορτές ή ιστορικές επετείους. Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα.

Οι γιορτές και τα πανηγύρια, η κρητική μουσική και η πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή σε παραδοσιακούς τομείς δημιουργίας είναι εξάλλου οι σύνδεσμοι του σύγχρονου Κρητικού με το παρελθόν και την παράδοση του, παράδοση η οποία παραμένει ζωντανή και συνεχώς εξελίσσεται.

Έτσι, στις μεγάλες πόλεις του νησιού μπορείτε να πάρετε μια γεύση κοσμοπολιτισμού και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας ενώ παράλληλα στα χωριά θα έχετε τη δυνατότητα να ζήσετε ένα κρητικό πανηγύρι, υπό τους ήχους της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, με πολύ χορό και τοπικά εδέσματα.

Για να ενημερωθείτε για τις τρέχουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί, πατήστε εδώ!

Παραδοσιακές γιορτές & Πανηγύρια

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Παραδοσιακές γιορτές, γλέντια, πανηγύρια

Κάθε καλοκαίρι οι παραδοσιακές γιορτές και τα πανηγύρια αποτελούν πραγματικά πόλο έλξης στα κρητικά χωριά για ντόπιους και μη. Πάνω από όλα είναι αφορμή συνεύρεσης αλλά και διατήρησης των εθίμων και των τοπικών παραδόσεων.

   

Τα Καζανέματα

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Τα Καζανέματα και η παραγωγή της ρακής Το «καζάνεμα»είναι η διαδικασία της απόσταξης των «στράφυλων» για την παραγωγή ρακής (τσικουδιάς). Τα στράφυλα είναι ουσιαστικά ό,τι απομένει από τα σταφύλια που πατήθηκαν για την παραγωγή του κρασιού. Πρόκειται για μια πραγματική τελετουργία που πραγματοποιείται σε όλο το νησί την περίοδο μετά τον τρύγο, και ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

   

Υακίνθεια

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Τα Υακίνθεια Υακίνθεια ονομάζονται οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου στα Ανώγεια. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Άγιο Υάκινθο, τον κρητικό «άγιο του έρωτα» και πραγματοποιούνται στον χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό σε τοποθεσία του Ψηλορείτη, λίγο μετά τα Ανώγεια, σε υψόμετρο 1200 μ..

   

Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι Το Ρέθυμνο έχει μακρά ιστορία στο καρναβάλι, που μετράει σχεδόν έναν αιώνα, αφού οι πρώτες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις στην πόλη χρονολογούνται ήδη από το 1914. Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με σχεδόν όλη την πόλη να ασχολείται ενεργά και πολλούς χιλιάδες καρναβαλιστές να καταφτάνουν στο Ρέθυμνο τις ημέρες του καρναβαλιού από όλη την Κρήτη και ολόκληρη την χώρα.

   

Φεστιβάλ στο Χουδέτσι

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Houdetsi Festival, Μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος Διοργανώνεται από το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly και στο πλαίσιο του πραγματοποιούνται δεκάδες συναυλίες με τη συμμετοχή των σημαντικότερων Κρητικών καλλιτεχνών αλλά και μουσικών από όλο τον κόσμο.

   

Ηράκλειο Καλοκαίρι - φεστιβάλ

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Ηράκλειο-Καλοκαίρι Φεστιβάλ Τα τελευταία χρόνια η πόλη του Ηρακλείου έχει δημιουργήσει μια σημαντική παράδοση που εκφράζεται μέσα από το Φεστιβάλ "Ηράκλειο - Καλοκαίρι". Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιέχει κύκλους θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών γεγονότων με την συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει επίσης αρκετές εκδηλώσεις τοπικών καλλιτεχνικών ομάδων και συλλόγων.

   

Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου Το Ρέθυμνο τιμάει την αναγεννησιακή του παράδοση διοργανώνοντας τα τελευταία 25 χρόνια έναν εμπνευσμένο θεσμό, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Κάθε καλοκαίρι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ φέρνει στην πόλη του Ρεθύμνου αναγεννησιακές μουσικές, εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις από την κρητική και ευρωπαϊκή αναγέννηση, παιδικές εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!