Μουσική Παράδοση της Κρήτης

Η μουσική και ο χορός είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη ψυχοσύνθεση και την κοινωνική ζωή των Κρητικών, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Παραδοσιακές μουσικές και τοπικοί χοροί, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, κατέχουν κυρίαρχη θέση όχι μόνο σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και στην καθημερινή ζωή των ντόπιων.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των μουσικών του νησιού είναι ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργία μαντινάδων, ιδιαίτερο στοιχείο της Κρητικής παράδοσης. Η ευκολία με την οποία οι κρητικοί συνθέτουν μαντινάδες για κάθε περίσταση είναι παροιμιώδης. Αλλά και στην διάρκεια των διαφόρων εορτών και πανηγυριών, οι μουσικοί δεν περιορίζονται στην τυπική επανάληψη των βασικών μουσικών μελωδιών αλλά εμπλουτίζουν το παίξιμο τους με αυτοσχεδιασμούς που συνοδεύουν τους χορευτές σε αντίστοιχους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς.

Το τραγούδι

Μουσική Παράδοση. Το Κρητικό τραγούδι. Μαντινάδες, ριζίτικα

Η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης άλλοτε περιλαμβάνει χορευτικούς σκοπούς και άλλοτε συνοδεύει απλά το τραγούδι. Οι μαντινάδες αποτελούν την πιο γνωστή μορφή τραγουδιού. Πρόκειται για δίστιχα δεκαπεντασύλλαβα και ομοιοκατάληκτα ποιήματα, με κύριο θέμα τον έρωτα. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος έκφρασης για συναισθήματα και καταστάσεις όπως η αγάπη, ο χωρισμός, ο πόνος, ο έρωτας κτλ. Η δεύτερη σημαντική κατηγορία είναι τα «ριζίτικα» που τραγουδιούνται κυρίως στα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων στα Χανιά.

Μάθετε περισσότερα για τα τραγούδια της Κρήτης

Ο Χορός

Μουσική Παράδοση. Οι χοροί της Κρήτης.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Κρήτες είχαν ανακαλύψει έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας με τους θεούς μέσα από τη μουσική και το χορό. Η ασπίδα του Αχιλλέα ήταν διακοσμημένη με γλέντι από το παλάτι της Κνωσού, όπως αναφέρει ο Όμηρος. Οι σύγχρονοι Κρητικοί χοροί είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί, γρήγοροι και χαρακτηρίζονται ως πολεμικοί.

Μάθετε περισσότερα για τους χορούς της Κρήτης

Παρελθόν & Παρόν

Μουσική Παράδοση της Κρήτης. Κρητική μουσική

Οι ρίζες της Κρητικής μουσικής παράδοσης φτάνουν στην αρχαιότητα, όπως καταμαρτυρεί ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο η γέννηση του Δία συνοδευόταν από χορούς των Κουρητών, που χτυπούσαν τις ασπίδες τους για να καλύψουν το κλάμα του νεογέννητου Θεού, προστατεύοντας τον από τον Κρόνο. Η Κρητική μουσική παράδοση, δέχτηκε επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική, από τους Ενετούς αλλά και από τη μουσική παράδοση της ανατολικής Μεσογείου και σήμερα παραμένει ζωντανή αξιοποιώντας δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία.

Μάθετε περισσότερα για τη μουσική παράδοση της Κρήτης

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!