Ιεράπετρα - η Νύμφη του Λιβυκού

Η Ιεράπετρα είναι η νοτιότερη πόλη της Κρήτης έχει μακραίωνη ιστορία και συνδυάζει τις υποδομές ενός τουριστικού θέρετρου, με εύκολη πρόσβαση στις παρθένες παραλίες και τα σημαντικά οικοσυστήματα της γύρω περιοχής.

Ιεράπετρα - η Νύμφη του Λιβυκού

Η ιστορία της πόλης

Η Ιεράπετρα βρίσκεται χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Ιεράπυτνας η οποία άκμασε κατά τα αρχαϊκά και ρωμαϊκά χρόνια. Παλαιότερες ονομασίες της Ιεράπυτνας είναι Κύρβα, Κάμιρος, Πύτνα. Σύμφωνα με τον μύθο ο Κύρβας ήταν ένας από τους Τελχίνες, τους μυθικούς κατοίκους της Ρόδου που ήρθαν στο νησί.

Η ιστορία της πόλης

Η Ιεράπετρα σήμερα

Ιεράπετρα - η Νύμφη του Λιβυκού

Σήμερα η Ιεράπετρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η νοτιότερη του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα. Είναι μια πόλη με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη τη χώρα) και αποτελεί το κυριότερο εμπορικό κέντρο του νομού για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Η οικονομική ακμή της οφείλεται τόσο στον τουρισμό όσο και στην παραγωγή πρώιμων κηπευτικών που καλλιεργούνται στα πολλά θερμοκήπια της περιοχής.

Ως τουριστικό θέρετρο είναι εξαιρετικά δημοφιλής τόσο για τις ξακουστές, βραβευμένες παραλίες της, όσο και για το ότι προσφέρεται ως βάση εξερεύνησης της γύρω περιοχής που περιλαμβάνει σπάνια οικοσυστήματα (νήσος Χρυσή, δάσος Σελάκανου), γραφικά χωριά (Μύρτος, Γδόχια, Μεταξοχώρι, Μάλλες, Καλαμαύκα κ.ά.) κ.ά.

Χωρίς υπερβολή, η Ιεράπετρα είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμβολο της είναι βέβαια το φρούριο Καλές και επίκεντρο της ζωής ο παραλιακός δρόμος με τις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που ειδικά το καλοκαίρι συγκεντρώνουν ντόπιους και επισκέπτες.

Το πιο γραφικό κομμάτι της πόλης είναι η Κάτω Μερά, με τα μικρά παλιά σπίτια, τα στενά δρομάκια και τα παραδοσιακά χρώματα.

Η Ιεράπετρα διαθέτει όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές και συνδέεται καθημερινά με ακτοπλοϊκά δρομολόγια με τη νήσο Χρυσή. Επιπλέον διαθέτει τρεις οργανωμένες παραλίες με εύκολη πρόσβαση.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!