Πόλεις της Κρήτης

Οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης είναι στρατηγικά χτισμένες σε όμορφες παραθαλάσσιες θέσεις στο βόρειο, κυρίως, τμήμα του νησιού. Με ιστορία που αρχίζει από τα προϊστορικά χρόνια και λιμάνια που ανέκαθεν συνέδεαν το νησί με τα λιμάνια της υπόλοιπης Μεσογείου, οι πόλεις της Κρήτης σήμερα είναι σύγχρονα αστικά κέντρα που όμως διατηρούν ζωντανή την ιστορική τους ταυτότητα.

Από τα αρχοντικά Χανιά, ως το αναγεννησιακό Ρέθυμνο, το μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο), τον γραφικό Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία του Βιτσέντζου Κορνάρου, κάθε πόλη έχει τη δική της προσωπικότητα και το δικό της χρώμα.

Διαθέτουν σημαντικά μνημεία και μουσεία αλλά και πυρήνες σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και αποτελούν σημαντικούς προορισμούς για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει καλύτερα το νησί της Κρήτης.

 

Τα Χανιά ή «Βενετία της Ανατολής» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Κυδωνίας. Το ιδιαίτερο χρώμα της παλιάς πόλης με την κληρονομιά όλων των πολιτισμών που πέρασαν από εδώ, το εμβληματικό ενετικό λιμάνι και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία, έχουν καθιερώσει τα Χανιά ως έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Κρήτη.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ρίθυμνας, διατηρεί μέχρι σήμερα τον αναγεννησιακό της χαρακτήρα και είναι σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το Ρέθυμνο σήμερα είναι, χωρίς υπερβολή, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, με ιδιαίτερο «χρώμα», ιστορικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, που διατηρεί μία από τις καλύτερα διασωζόμενες ενετικές πόλεις.

Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και πρωτεύουσα του νησιού έχει ιστορία χιλιάδων ετών και διατηρεί μέχρι σήμερα το μεταμινωικό της όνομα «Ηράκλειον». Το Ηράκλειο είναι μια μεγάλη και σύγχρονη πόλη, κοσμοπολίτικη και ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο. Όπως σε κάθε μεγάλη πόλη, εκτός από τα μουσεία, τα αξιοθέατα και τα άλλα τουριστικά θέλγητρα, αξίζει να μπει κανείς στους ρυθμούς του Ηρακλείου ...

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία από τις γραφικότερες πόλεις της ανατολικής Κρήτης και πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Απολαμβάνει στρατηγική θέση στον κόλπο του Μεραμπέλλου και το καλοκαίρι μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης, είναι η λίμνη Βουλισμένη όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους λουζόταν η Άρτεμη και η Αθηνά, αλλά και τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια που αναπτύσσονται περιμετρικά του μικρού λιμανιού αλλά και στα ανηφορικά δρομάκια της πόλης.

Η Ιεράπετρα είναι η νοτιότερη πόλη της Κρήτης έχει μακραίωνη ιστορία και συνδυάζει τις υποδομές ενός τουριστικού θέρετρου, με εύκολη πρόσβαση στις παρθένες παραλίες και τα σημαντικά οικοσυστήματα της γύρω περιοχής.

Η Σητεία είναι η καλύτερη εκπρόσωπος της ανατολικής Κρήτης: αυθεντική, αναλλοίωτη, φιλόξενη και γραφική. Είναι η πατρίδα του «Ερωτόκριτου» και η ιδανική βάση εξερεύνησης των θέλγητρων του ανατολικότερου τμήματος του νησιού.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!