Η Αρχιτεκτονική στην Κρήτη

Η αρχιτεκτονική του νησιού ιστορικά υπήρξε άρρηκτα δεμένη με το φυσικό τοπίο, τόσο όσον αφορά στα υλικά όσο και στις αρχιτεκτονικές μορφές και τυπολογίες.

alt

Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης επιβιώνουν πολλά στοιχεία από την αρχιτεκτονική πρακτική των Μινωιτών που διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων ως τις μέρες μας.

Οι υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, καθώς και η στέγαση με δώμα, τα μικρά ανοίγματα, ο μεσημβρινός προσανατολισμός, αποτελούσαν χαρακτηριστικά στοιχεία της Μινωικής αρχιτεκτονικής όπως σώζονται τόσο στα ανάκτορα της Κνωσού όσο και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα Μινωικά κτίρια.

Το Κρητικό χωριό

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Κρήτης. Το κρητικό χωριό

Χαρακτηριστικό στοιχείο του κρητικού τοπίου είναι το κρητικό χωριό. Τα μικρά, γραφικά οικιστικά σύνολα που με την ανθρώπινη κλίμακα και την τέλεια προσαρμογή τους στο περιβάλλον κοσμούν το φυσικό τοπίο της Κρήτης. Η αρχιτεκτονική της κρητικής υπαίθρου παρέμεινε αναλλοίωτη ανά τους αιώνες με τη χρήση τοπικών υλικών, πέτρας, ξύλου και λάσπης, κυρίως στους ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς.

Μάθετε περισσότερα για τα χωριά της Κρήτης

Το Κρητικό λαϊκό σπίτι

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Κρήτης. Το Κρητικό λαϊκό σπίτι

Στα χωριά της Κρήτης μπορεί κανείς να δει όλες τις φάσεις της εξέλιξης του κρητικού σπιτιού. Η πιο πρωτόγονη και λιτή μορφή του είναι το μονόχωρο με το χωμάτινο δάπεδο, τη στέγη από ξύλα και το ξύλινο πατάρι για τον ύπνο, με την θαυμαστή οικονομία χώρου και οργάνωσης. Κέντρο του σπιτιού είναι η παραστιά, η κουζίνα του σπιτιού, η αρχαία «εστία».

Μάθετε περισσότερα για τα σπίτια στα χωριά της Κρήτης

Το αστικό σπίτι

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Κρήτης. Το αστικό σπίτι

Στα αστικά κέντρα εμφανίζονται αρχιτεκτονικές τυπολογίες βαθειά επηρεασμένες από τους εκάστοτε κατακτητές. Τα τετρακόσια και πλέον χρόνια της ενετικής κατοχής χάρισαν στο νησί εντυπωσιακά μνημεία που αποτελούν, ακόμη και σήμερα, αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Μάθετε περισσότερα για τα σπίτια στις πόλεις της Κρήτης

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!