Φαράγγι Ίμβρου

Το μεγάλο φαράγγι της Ίμβρου στα Σφακιά είναι ένα από τα βαθύτερα και πιο στενά φαράγγια της Κρήτης. Το φαράγγι ξεκινάει λίγο νοτιότερα από το χωριό Ίμβρος στο οροπέδιο Ασκύφου

Το μεγάλο φαράγγι της Ίμβρου στα Σφακιά είναι ένα από τα βαθύτερα και πιο στενά φαράγγια της Κρήτης. Το φαράγγι ξεκινάει λίγο νοτιότερα από το χωριό Ίμβρος στο οροπέδιο Ασκύφου, για να καταλήξει μετά από περίπου 5 χιλιόμετρα στο χωριό Κομιτάδες κοντά στην παραλία του Φραγκοκάστελλου.

Τα τοιχώματά του ορθώνονται κάθετα σε ύψος 300 μέτρων ενώ το πλάτος του σε ορισμένα σημεία δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Η διάβασή του είναι σχετικά εύκολη, μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο - με προσοχή από το Φθινώπορο μέχρι και την Άνοιξη - και απαιτεί περίπου 3 ώρες πεζοπορίας μέχρι τους Κομιτάδες.

Ενώ στην αρχή της διαδρομής το τοπίο είναι γυμνό, σταδιακά και όσο τα τοιχώματα του φαραγγιού ψηλώνουν, το τοπίο αλλάζει και γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακό. Βελανιδιές και πικροδάφνες φυτρώνουν στις σχισμές των βράχων ενώ λίγο χαμηλότερα η κοίτη του γίνεται δασωμένη, γεμάτη με μεγάλα πεύκα, βελανιδιές και πλατάνια.

Κοντά στη μέση του φαραγγιού το σκηνικό αλλάζει και πάλι. Τα τοιχώματά του πλησιάζουν πολύ μεταξύ τους (2-3 μέτρα) δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για κάποια φυσική σήραγγα. Από το σημείο αυτό και για αρκετά μέτρα το τοπίο είναι ιδιαίτερα επιβλητικό. Προς την έξοδό του το φαράγγι αρχίζει να ημερεύει, για να καταλήξει στο χείμαρρο δίπλα στο χωριό Κομιτάδες.

Από εκεί μπορείτε εύκολα να βρείτε κάποιο μεταφορικό μέσο, αν επιθυμείτε να επιστρέψετε στο σημείο εισόδου ή να κατευθυνθείτε προς το γειτονικό Φραγκοκάστελλο και τη Χώρα Σφακίων.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • περιοχή Ίμπρος-Κομητάδες, Σφακιά, Χανιά
 • δραστηριότητες Πεζοπορία
 • προτεινόμενη περίοδος

  Άνοιξη έως Φθινόπωρο

 • περιγραφή διαδρομής

  Ε4.23 Ασκύφου-Ίμπρος-Κομητάδες

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!