Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Το μοναδικό σε ομορφιά και βλάστηση φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Λευκών Ορέων

Το μοναδικό σε ομορφιά και βλάστηση φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Λευκών Ορέων, κοντά στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Καντάνου-Σελινου. Αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, έχει μήκος 7,5 χιλιόμετρα και για τη διάσχισή του χρειάζονται περίπου 3 ώρες. Η είσοδός του βρίσκεται κοντά στο χωριό Αγία Ειρήνη και η έξοδός του 5 χιλιόμετρα βόρεια του παραθαλάσσιου χωριού Σούγια.

Αν και δεν είναι τόσο γνωστό και μεγάλο όσο το γειτονικό φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι της Αγίας Ειρήνηςείναι εξίσου όμορφο, έχει πλούσια βλάστηση αλλά και αρκετά σημεία με ιστορικό ενδιαφέρον, που εντοπίζονται στην κοίτη του.

Η περιοχή του φαραγγιού έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο άγριας ζωής και αποτελεί τμήμα του βιότοπου του Κρητικού Αίγαγρου (Capra aegagrus cretica). Στις πλαγιές του βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πτηνά όπως ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), ένα από τα σπανιότερα πουλιά στην Ευρώπη, ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos) και ο σπιζαετός, καθώς και πλήθος από μικρά θηλαστικά όπως ο ασβός, η νυφίτσα, το κουνάβι κ.α.

Χαρακτηριστικός επίσης είναι ο πλούτος της δασικής βλάστησης στη περιοχή. Οι πλαγιές του φαραγγιού είναι κατάφυτες από πυκνές συστάδες πανέμορφου οριζοντιόκλαδου κυπαρισσιού (Cupressus sempervirens var. horizontalis) και τραχείας πεύκης (Pinus brutia) ενώ την κοίτη του σκιάζουν μεγάλα πλατάνια (Platanus orientalis). Στην ομορφιά του τοπίου συμβάλλουν και μικρότερα φυτά και θάμνοι όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο, η λεβάντα, ο κρητικός έβενος αλλά και το μοναδικό και σπάνιο δίκταμο ή έρωντας με τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ιστορικά το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης έχει παίξει σημαντικό ρόλο, αφού έχει αποτελέσει ορμητήριο και καταφύγιο των επαναστατών της περιοχής. Στο παλιό γεφύρι που συναντάει κανείς κοντά στην είσοδό του, οχυρώνονταν οι ντόπιοι κατά την επανάσταση το 1866 για να προστατέψουν τα γυναικόπαιδα της περιοχής από τους Τούρκους.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρος Χριστού (1357) με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και η ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1460).

Η διαδρομή στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες και είναι σχετικά ξεκούραστη, αν εκμεταλλευτεί κανείς τους χώρους ανάπαυσης που έχουν διαμορφωθεί στην κοίτη του. Από την έξοδό του είτε με τα πόδια είτε με κάποιο ταξί ή λεωφορείο μπορεί ο επισκέπτης να κατευθυνθεί πίσω στο σημείο εισόδου ή στον παραθαλάσσιο οικισμό της Σούγιας.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • περιοχή Αγία Ειρήνη - Σούγια, Κάντανος-Σέλινο, Χανιά
 • δραστηριότητες Πεζοπορία
 • προτεινόμενη περίοδος

  Απρίλιος-Νοέμβριος

 • περιγραφή διαδρομής

  E4.17. Σούγια - Αγία Ειρήνη

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!