Οι δρόμοι του Κρασιού

Οι δρόμοι του κρασιού στον Νομό Ηρακλείου περνούν μέσα από αιώνιους αμπελώνες, ιστορικά χωριά, παλιά μοναστήρια, αρχαιότητες, αξιοθέατα σύγχρονου πολιτισμού και φυσικά όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής.

Με την αμπελουργία στην Κρήτη να μετράει περίπου 4.000 χρόνια δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε στα μινωικά μονοπάτια του κρασιού, από την εποχή που οι μινωίτες καλλιεργούσαν τα αμπέλια και μετέφεραν τα φημισμένα κρασιά τους μέσα σε αμφορείς σε όλη τη Μεσόγειο.

Από το αρχαιότερο πατητήρι στον κόσμο στο Βαθύπετρο μέχρι την Γόρτυνα όπου ο «Κώδικας», το πανάρχαιο νομοθετικό κείμενο, καταγράφει τους κανόνες για την καλλιέργεια των αμπελιών, γνωρίζουμε μια περιοχή που η ιστορία της συνδέθηκε αναπόσπαστα με την αμπελουργία και την οινοποιία.

Έτσι, με αφορμή την επίσκεψη στα σύγχρονα οινοποιεία της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, τα οποία μπορείτε να εντοπίσετε αποτυπωμένα στον χάρτη αλλά και στο αριστερό μενού, ανακαλύπτουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της, παλαιότερο και σύγχρονο.

Οι προτεινόμενες διαδρομές είναι οι βασικοί άξονες περιήγησης στην οινοποιητική περιοχή του Ηρακλείου. Μπορείτε να τις προσαρμόσετε στα ενδιαφέροντα σας και να διαμορφώσετε τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε και τα οινοποιεία που σας ενδιαφέρει να επισκεφτείτε.

 

 

Με αφετηρία την πόλη του Ηρακλείου (1) η διαδρομή ακολουθώντας την Λεωφόρο Κνωσού στην έξοδο της πόλης συναντά τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Σε μικρή απόσταση περιμετρικά από το ανάκτορο βρίσκονται και άλλα σημαντικά μινωικά μνημεία όπως η "Βασιλική έπαυλη", το Μικρό Ανάκτορο, το "Καραβάν Σαράι", το "Σπίτι του Αρχιερέα", ο Βασιλικός Τάφος - Ιερό και η οικία του Διονύσου.

  • Περιοχή Ηράκλειο, Αρχάνες-Αστερούσια, Μίνωας Πεδιάδας (Ν. Ηρακλείου)
  • Μήκος Διαδρομής 38 χλμ.
  • σημεία ενδιαφέροντος Οινοποιεία Περιοχής, Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού, Κουναβιανό Φαράγγι, Μουσείο Μουσικών Οργάνων Λαβύρινθος, Μινωική Έπαυλη Βαθυπέτρου

Το Χουδέτσι (1), είναι ένας οικισμός κρυμμένος στις πλαγιές μιας πανέμορφης κοιλάδας. Στα νότια του χωριού ανοίγεται ένα λοφώδες τοπίο με απέραντους αμπελώνες ανοικτό στα νότια της ενδοχώρας του νομού.

  • Περιοχή Ηράκλειο, Αρχάνες-Αστερούσια, Γόρτυνα (Ν. Ηρακλείου)
  • Μήκος Διαδρομής 68 χλμ.
  • σημεία ενδιαφέροντος Οινοποιεία Περιοχής, Φαράγγι Α. Αντωνίου, Μονή Επανωσήφη, Μονή Γοργολαϊνης, Μονή Παλιανής

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!