Κολυμπάρι-Κάντανος-Παλαιόχωρα

Μήκος Διαδρομής: 56 χιλιόμετρα
Περιοχή: Πλατανιάς, Κάντανος-Σέλινος (Ν. Χανίων)

Μια διαδρομή που καταλήγει σε μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Κρήτης, την Παλαιόχωρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για εξερεύνηση της νοτιοδυτικής Κρήτης ή απλώς για ήρεμες, χαλαρωτικές διακοπές.

Εάν χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε την Κρήτη, μπορείτε να το ενοικιάσετε online τώρα! Ο αποκλειστικός μας συνεργάτης "Rental Center Crete" προσφέρει μικρότερα αλλά και οικογενειακά αυτοκίνητα σε τιμές all-inclusive.!

Εξερεύνησε την Κρήτη. Διαδρομή στη Δυτική Κρήτη, Χανιά, από το Κολυμπάρι στην Παλαιόχωρα

Στο δυτικό άκρο του κόλπου των Χανίων απλώνεται ο παραλιακός γραφικός οικισμός Κολυμπάρι (1), βορειότερα του οποίου, σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς.

Η μονή είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο καλοδιατηρημένες της Κρήτης με φρουριακή μορφή και μεγάλο πλούτο σε εικόνες και χειρόγραφα.

Μετά τον οικισμό του Ταυρωνίτη, που βρίσκεται λίγο ανατολικότερα από το Κολυμπάρι, ακολουθούμε το δρόμο νότια, παράλληλα με την πορεία του ποταμού Ταυρωνίτη. Διασχίζουμε το καταπράσινο αγροτικό τοπίο και μετά το χωριό Βουκολιές (2) αρχίζουμε να ανηφορίζουμε στον λόφο, μέχρι τον μικρό οικισμό Κακόπετρο.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα η ανηφόρα γίνεται πιο έντονη κι ο δρόμος σκαρφαλώνει στη κατάφυτη πλαγιά του βουνού, πάνω ακριβώς από το μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι των Μεσαυλιών. Από το σημείο αυτό κι έπειτα μπαίνουμε στη περιοχή της Καντάνου, για να φτάσουμε μετά από μερικά χιλιόμετρα στο ομώνυμο, ιστορικό χωρίο (3).

Χτισμένη σε ένα λεκανοπέδιο με αιωνόβια ελαιόδεντρα, η Κάντανος άκμασε στα βυζαντινά χρόνια και αυτό το μαρτυρά και το πλήθος των βυζαντινών ναών στη περιοχή. Έμελλε όμως να καταστραφεί στη διάρκεια του Β’ΠΠ από τους Γερμανούς, ως αντίποινα για την ένοπλη αντιστασιακή δράση των κατοίκων της.

Συνεχίζουμε νότια ακολουθώντας την κοιλάδα που μας οδηγεί στην παραλιακή Παλαιόχωρα (4), μια από τις ομορφότερες παραλιακές κωμοπόλεις του νησιού.

Η αρχαία Καλαμύδη πιθανόν να ήταν στη θέση όπου βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν στο βραχώδη λόφο νότια του οικισμού.

Η Παλαιόχωρα είναι η ιδανική βάση για να γνωρίσετε τις γύρω περιοχές από το Ελαφονήσι έως και το φαράγγι της Σαμαριάς

Η Παλαιόχωρα είναι η ιδανική βάση για να γνωρίσετε τις γύρω περιοχές από το Ελαφονήσι έως και το φαράγγι της Σαμαριάς, που συγκεντρώνουν πλήθος ιστορικών αλλά και φυσικών μνημείων.

Μπορεί να είναι αφετηρία για εκδρομές με αυτοκίνητο και μηχανή αλλά επίσης για πεζοπορία στο Ε4 και εξορμήσεις με μικρά πλοιάρια τα οποία συνδέουν τον οικισμό της Παλαιόχωρας με τη Σούγια, την Αγία Ρούμελη, το Λουτρό, τη Χώρα Σφακίων, το Ελαφονήσι και τη νήσο Γαύδο.

Όμως και στην καθαυτή περιοχή της Παλαιόχωρας υπάρχουν πολλές τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Μπορείτε να εξερευνήσετε μοναδικά οικοσυστήματα, όπως την παραλία περιοχή της Κουντούρας με τους κέδρους και τις ονειρεμένες αποχρώσεις της θάλασσας. Εξίσου όμορφη είναι και η παραλία του Κριού με κρυστάλλινα νερά, λεπτό βοτσαλάκι και ελάχιστη οργάνωση, ακόμα πιο δυτικά της Παλαιόχωρας.

Στα ανατολικά της κωμόπολης, αν ακολουθήσουμε τον παραλιακό δρόμο που περνάει από το camping, θα συναντήσουμε άλλες δύο απομονωμένες παραλίες: τους Άνυδρους με την παχιά άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά και το Γιαλισκάρι ακριβώς δίπλα, όπου μια μικρή λωρίδα γης που εισέρχεται στη θάλασσα δημιουργεί δύο όμορφες παραλίες.

Στο Γιαλισκάρι (ή Γυανισκάρι, ή Δυαλισκάρι) μπορούμε να φτάσουμε και διασχίζοντας το φαράγγι της Άνυδρης που ξεκινάει λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το ομώνυμο χωριό. Η διαδρομή στο φαράγγι είναι ένας ευχάριστος περίπατος που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και διασχίζει το χαρακτηριστικό ήπιο κρητικό τοπίο της περιοχής, με τις ομαλές κλίσεις των βουνών, τους ελαιώνες και τα περβόλια.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)
668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668668

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!