Ρέθυμνο-Πλακιάς-Φραγκοκάστελο

Μήκος Διαδρομής: 84 χιλιόμετρα
Περιοχή: Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος (Ν. Ρεθύμνου), Σφακιά (Ν. Χανίων)

Η διαδρομή διασχίζει το νομό Ρεθύμνου περνώντας μέσα από ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Κρήτης. Κατά μήκος της θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε κάποιες από τις πιο όμορφες και ξακουστές παραλίες της νότιας Κρήτης αλλά και να βρεθείτε σε μέρη ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Επισκεφθείτε τα αξιοθέατα του Ρεθύμνου με αυτοκίνητο. Ενοικιάστε ένα 4x4/SUV και οδηγείστε μέσα από τα Βουνά του Ρεθύμνου προς τον Πλακιά και το Φραγκοκάστελο. Το Rental Center Crete προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε οχήματα 4X4 και SUV για να διαλέξετε. Αναζητήστε και κλείστε το όχημά σας online!!

Η διαδρομή διασχίζει το νομό Ρεθύμνου περνώντας μέσα από ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Κρήτης

Από το Ρέθυμνο (1), ακολουθώντας το δρόμο νότια για το Σπήλι, κάνουμε μια στάση στους Αρμένους (2) για να επισκεφτούμετο Υστερομινωικό Νεκροταφείο που έχει ανασκαφει στην περιοχή Πρινοκέφαλα, με τους περισσότερους από 200 λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας μέχρι τα Μιξόρουμα (3) όπου μπορούμε να θαυμάσουμε εκπληκτικά προϊόντα καλαθοπλεκτικής τέχνης και στο κοντινό χωριό Λαμπινή να επισκεφθούμε το μικρό ναό με τις εξαιρετικές βυζαντινές αγιογραφίες.

Επιστρέφουμε στη διασταύρωση και ακολουθούμε νότια το δρόμο που μας οδηγεί στο στενό πέρασμα του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού. Μόλις το διασχίσουμε θα αντικρίσουμε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Κρήτης: την κοιλάδα του Ποταμού Κουρταλιώτη και την περιοχή του παραθαλάσσιου οικισμού Πλακιά.

Το Κουρταλιώτικο είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης. Και από τις δύο πλευρές του αναπτύσσονται εντυπωσιακά κατακόρυφα γκρεμνά που σε πολλά σημεία φτάνουν έως τα 300 μ. ύψος. Στο φαράγγι φωλιάζουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται σημαντική περιοχή, από ορνιθολογική άποψη, σε διεθνές επίπεδο.

Η κοιλάδα του Κουρταλιώτη συνδυάζει το εντυπωσιακό γεωμορφολογικά περιβάλλον του φαραγγιού με ένα σημαντικής σημασίας οικοσύστημα και μια καταπληκτικής ομορφιάς παραλία, όπου βρίσκεται και η μικρή Λίμνη Πρέβελη (4).

Στις όχθες της λίμνης υπάρχει ένα από τα δύο σημαντικότερα δάση με φοίνικες της Κρήτης.

Μέχρι και τις αρχές της 10ετίας του ‘80 η περιοχή φιλοξενούσε μια μεγάλη κοινότητα «χίπις», που στη συνέχεια απομακρύνθηκαν για λόγους προστασίας του δάσους αλλά και προστασίας του οικοσυστήματος των εκβολών του ποταμού. Το 2010 μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατέστρεψε το δάσος σε μεγάλο βαθμό, όμως οι φοίνικες έδειξαν πολύ γρήγορα σημεία ανάκαμψης και το οικοσύστημα βρίσκεται στη φάση της αναγέννησης. Σήμερα η περιοχή είναι προστατευόμενη και απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ.

Η κοιλάδα του Κουρταλιώτη συνδυάζει το εντυπωσιακό γεωμορφολογικά περιβάλλον του φαραγγιού με ένα σημαντικής σημασίας οικοσύστημα και μια καταπληκτικής ομορφιάς παραλία, όπου βρίσκεται και η μικρή Λίμνη Πρέβελη

Για να φτάσουμε ως τη Μονή και την παραλία του Πρέβελη στρίβουμε αριστερά στη διασταύρωση που συναντούμε μετά την έξοδο από το Κουρταλιώτικο φαράγγι .

Ακολουθώντας το δρόμο που μας οδηγεί στη λίμνη θα συναντήσουμε την παλιά βενετσιάνικη γέφυρα με το εγκαταλελειμμένο σήμερα Κάτω Μοναστήρι και στη συνέχεια το Πίσω Μοναστήρι, στην δυτική πλαγιά της Λίμνης Πρέβελη.

Στο μοναστήρι υπάρχει ένα μικρό αλλά αξιόλογο Μουσείο Κειμηλίων και από τον περίβολο της Μονής θα απολαύσουμε την απίστευτη ομορφιά του τοπίου με την απεραντοσύνη του Λιβυκού να απλώνεται νότια.

Στην επιστροφή μας από τη μονή συναντούμε στα δεξιά μας τη διακλάδωση που καταλήγει στο σημείο όπου μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να πάρουμε το μονοπάτι που καταλήγει στην ξακουστή παραλία της Πρέβελης. Μετά τη βουτιά μας μπορούμε αν θέλουμε να περπατήσουμε στα ενδότερα της λίμνης με την οργιώδη βλάστηση.

Επιστρέφουμε στην διασταύρωση που είχαμε στρίψει νωρίτερα και κατευθυνόμαστε προς την περιοχή του Πλακιά. Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Πλακιά έχει όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές συν μια τεράστια σε μήκος, αμμουδερή παραλία.

Επομένως μπορεί ιδανικά να αποτελέσει αυτόνομο προορισμό διακοπών και βάση εξερεύνησης της γύρω περιοχής όπου αναπτύσσονται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού όπως είναι το Αμμούδι, τα Σχοινάρια, το Δαμνόνι και η Σούδα.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Πλακιά έχει όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές συν μια τεράστια σε μήκος, αμμουδερή παραλία

Κάθε παραλία, περισσότερο ή λιγότερο οργανωμένη, έχει την δική της ομορφιά και ιδιαιτερότητα. Το Δαμνόνι είναι περισσότερο προστατευμένο από τους ανέμους της περιοχής, τα Σχοινάρια έχουν λευκό λεπτό βότσαλο και βαθιά νερά, στη Σούδα με τα κρύα νερά καταλήγει ένα μικρό ποταμάκι με πολύ πράσινο και φοίνικες του Θεόφραστου στην δυτική της άκρη.

Από τον Πλακιά (5) ανηφορίζουμε στα Σελιά όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα στον κόλπο του Πλακιά από ψηλά και ακολουθούμε το δρόμο για την περιοχή των Σφακίων.

Τα πρώτα από τα φημισμένα Σφακιανά χωριά που συναντούμε είναι τα Κάτω και Πάνω Ροδάκινος (6) που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά. Η περιοχή του Ροδάκινου διαθέτει πολλές παραλίες με όμορφη φύση και πεντακάθαρα νερά, όπως ο Κόρακας, ο Πολύριζος, τα Κλίματα, η Αγία Μαρίνα και οι Περιστερές, αγαπημένος προορισμός κατασκηνωτών.

Η διαδρομή μετά το Ροδάκινο περνάει από τον Αργουλέ και τη Σκαλωτή μέχρι τον κάμπο όπου δεσπόζει στην παραλία η μορφή του Φραγκοκάστελου (7) και δίπλα τα ερείπια της μονής του Αγίου Νικήτα πάνω από την μοναδική Ορθή Άμμο, μια παραλία που όπως προδίδει και το όνομα της έχει χαρακτηριστικούς, σχεδόν κάθετους, αμμόλοφους.

Είναι μοναδικό το φως του δειλινού με τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που δημιουργεί στο εσωτερικό του έρημου κάστρου.

Το Φραγκοκάστελο, που μπορεί να γίνει η επόμενη βάση μας για εξορμήσεις από το Ροδάκινο μέχρι τα Σφακιά, είναι συνδεδεμένο με έναν από τους πλέον όμορφους θρύλους της Κρήτης.

Το Φραγκοκάστελο, που μπορεί να γίνει η επόμενη βάση μας για εξορμήσεις από το Ροδάκινο μέχρι τα Σφακιά, είναι συνδεδεμένο με έναν από τους πλέον όμορφους θρύλους της Κρήτης

Πρόκειται για τους «Δροσουλίτες» ένα φαινόμενο αντικατοπτρισμού που συμβαίνει σε ημέρες νηνεμίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Τις πρωινές ώρες έχουν παρατηρηθεί σκιές καβαλάρηδων στον ορίζοντα που οι ντόπιοι έχουν ονομάσει «Δροσουλίτες» δηλαδή «μορφές της πρωινής δροσιάς».

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!