Χερσόνησος-Αβδού-Οροπέδιο-Βραχάσι

Μήκος Διαδρομής: 103 χλμ.
Περιοχή: Μιράμπελο, Οροπέδιο Λασιθίου (Ν. Λασιθίου), Χερσόνησος (Ν. Ηρακλείου)

Η διαδρομή περνάει από γραφικά χωριά και διασχίζει το μεγαλύτερο οροπέδιο της Κρήτης με τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους και ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια του νησιού, το Δικταίο Άντρο.

Εξοικονομήστε χρήματα ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο ή minivan για να εξερευνήσετε τη περιοχή της Χερσονήσσου, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες από τον αποκλειστικό μας συνεργάτη Rental-Center-Crete.com! Επαγγελματικές υπηρεσίες, τα πιο πρόσφατα μοντέλα αυτοκινήτων στις καλύτερες τιμές!!

Η διαδρομή περνάει από γραφικά χωριά και διασχίζει το μεγαλύτερο οροπέδιο της Κρήτης με τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους

Από τον κόμβο της Εθνικής οδού στο ύψος της Χερσονήσου (1) ακολουθούμε το δρόμο προς Καστέλι. Αφήνουμε δεξιά μας το γήπεδο του Golf (Γκολφ) και στη συνέχεια ακολουθούμε τη διαδρομή που μας οδηγεί ανατολικά στο Αβδού (2), αφού διασχίσουμε την όμορφη κοιλάδα των Ποταμιών και παρακάμψουμε το φράγμα του Αποσελέμη ποταμού.

Στο γραφικό Αβδού που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή λόγω των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία του χωριού, μπορούμε να επισκεφτούμε τις βυζαντινές εκκλησίες, το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής και να απολαύσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι άριστες τοπικές αγροτουριστικές υποδομές.

Μετά το Αβδού και το χωριό Γωνιές συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο που ελίσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίκτης.

Μπορούμε να παρακάμψουμε για να βρεθούμε στο Κράσι, το όμορφο παραδοσιακό χωριό με την παραδοσιακή κρήνη και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο.

Αφού επιστρέψουμε στον κεντρικό δρόμο, συνεχίζουμε έως ότου φθάσουμε στην Κερά (3), το μικρό χωριό με την καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα του Αβδού, το οποίο έχει πάρει το όνομα του από τη Μονή της Κεράς με τις ενδιαφέρουσες βυζαντινές αγιογραφίες.

Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει η κορυφή Καρφί, όπου βρίσκονται τα ερείπια μιας από τις σημαντικότερες υστερομινωικές πόλεις.

Συνεχίζουμε την ανάβαση μας έως την Άμπελο, τον αυχένα της κορυφογραμμής που αποτελεί την είσοδο στο μεγαλοπρεπές οροπέδιο του Λασιθίου (4). Στην κορυφογραμμή της Αμπέλου μας υποδέχονται οι χαρακτηριστικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και δεξιά στην πλαγιά διακρίνονται τα ίχνη του αρχαίου μονοπατιού που συνέδεε το οροπέδιο με την κοιλάδα του Αβδού.

Το οροπέδιο Λασιθίου σε υψόμετρο 850 μ. είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης και το μοναδικό με συνεχή ανθρώπινη εγκατάσταση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περιβάλλεται από τις επιβλητικές κορυφές της Δίκτης, με τις επιβλητικές κάθετες πλαγιές της κορυφής Σπαθί να κυριαρχούν στα νοτιοανατολικά.

Η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να είναι, οι κύριες ασχολίες των κατοίκων που έχουν κτίσει τα χωριά περιμετρικά του οροπεδίου. Σήμερα η μεγάλη πόλγη του ορεινού όγκου της Δίκτυς έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο κήπο. Το Οροπέδιο Λασιθίου μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά αιολικά πάρκα με τον χαρακτηριστικού τύπου ανεμόμυλο. Λίγες δεκαετίες πριν ο αριθμός των ανεμόμυλων ξεπερνούσε τις 10.000. Σήμερα δυστυχώς η γραφική αυτή εικόνα των χιλιάδων ενεργών ανεμόμυλων ανήκει στο παρελθόν, αν και παντού στο οροπέδιο είναι διάσπαρτοι οι σκελετοί τους και προδίδουν την παλιά τους κυριαρχία στο τοπίο.

Στην πλαγιά πάνω από το χωριό Ψυχρό βρίσκεται το φημισμένο από την αρχαιότητα λατρευτικό σπήλαιο Δικταίο Άντρο στο οποίο λατρευόταν ο Δίας.

Το Δικταίο Άντρο που αποτελείται από δύο κύριους χώρους, διαθέτει αξιόλογο διάκοσμο και τόσο ως μυθολογικός χώρος όσο και ως γεωλογικός σχηματισμός είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης. Από το ύψος του Δικταίου Άντρου έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια πανοραμική άποψη του καταπράσινου οροπεδίου που περικλείεται από τις γύρω κορυφές.

Στο χωριό Τζερμιάδω το καλοκαίρι γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι, η διάσημη «Γιορτή της Πατάτας»

Από το χωριό Τζερμιάδω όπου το καλοκαίρι γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι, η διάσημη «Γιορτή της Πατάτας», μιας και το οροπέδιο Λασιθίου είναι φημισμένο για την παραγωγή πατάτας, μπορούμε να επισκεφτούμε τόσο το σημαντικό σπήλαιο Τραπέζας, όσο και το μικρότερο οροπέδιο Νίσσιμου από το οποίο ξεκινάει το μονοπάτι που μας οδηγεί στην κορυφή Καρφί.

Στην Μονή Κρουσταλένιας δίπλα στο Χωριό Άγιος Κωνσταντίνος συναντούμε το δρόμο ο οποίος μας οδηγεί βορειοανατολικά με κατεύθυνση τον Άγιο Νικόλαο.

Διασχίζουμε το ορεινό γυμνό τοπίο μέχρι την κοιλάδα των Ποτάμων (5) με τα μικρά γραφικά χωριά και στη συνέχεια στο χωριό Βρύσσες, ανοίγεται μπροστά μας η κοιλάδα της Νεάπολης από την οποία επιστρέφουμε προς Μάλια, Χερσόνησο. Αν ακολουθήσουμε την παλιά εθνική οδό θα περάσουμε από το χωριό Βραχάσι (6) με την πανέμορφη θέα προς τις βόρειες πλαγιές της κορυφής Σελένα του όρους Δίκτη.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!