Ε4.48 Μαργαρίτες-Χουμέρι

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 12,5 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 4 ώρες
  • προτεινόμενη περίοδος Όλο το χρόνο
  • επίπεδο δυσκολίας Ήπιες κλίσεις αλλά κουραστική διαδρομή
  • είδος σηματοδότησης E4 (κίτρινα μαύρα σημάδια)
  • Περιοχή Μυλοπόταμος (Ν. Ρεθύμνου)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Στην βορειοανατολική έξοδο του χωριού Mαργαρίτες υπάρχει μικρή πλατεία (1) από την οποία ξεκινάει ανηφορικός δρόμος που μας οδηγεί στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ανατολικά του οποίου ξεκινάει χωματόδρομος, τον οποίο ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση διασχίζοντας τοπίο με κυπαρίσια και ελιές. Μετά από 400 μέτρα περίπου συναντούμε δεξιό παρακλάδι το οποίο αγνοούμε και συνεχίζουμε πάντα ευθεία για άλλα 400 μέτρα έως το μικρό οικισμό Πηγουνιανά (2).

Διασχίζουμε τον σχεδόν εγκαταλελειμένο οικισμό ακολουθώντας την ανατολική κατεύθυνση του επαρχιακού δρόμου για 1,5 χλμ. μέχρι που παρακάμπτουμε από τα νότια το χωριό Oρθέ (3).

Στην ανατολική έξοδο του χωριού αριστερά μας διακρίνουμε εγκαταλελειμένο κτίσμα με γλυπτικές συνθέσεις στον περίβολό του. Συνεχίζουμε στον αμαξωτό δρόμο και φθάνουμε στο παραδοσιακό χωριό Kαλανταρέ (4) το οποίο παρακάμπτουμε από τα βόρεια και σε 3 χλμ. συναντάμε τον οικισμό Kαλαμά (5).

Στην βόρεια είσοδο του όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό και εικονοστάσι ακολουθούμε τα σήματα στο δεξιό στενό δρομάκι που μας οδηγεί στην βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Γεωργίου.

Από τον Kαλαμά, συνεχίζουμε στον επαρχιακό δρόμο νοτιοανατολικά και μετά από 600 μέτρα συναντούμε αριστερά θερμοκήπιο και χωματόδρομο (6) τον οποίο ακολουθούμε έως το χωριό Πασαλίτες (7).

Aπό τις Πασσαλίτες ακολουθούμε κατηφορικό δρόμο με βορειοανατολική κατεύθυνση ο οποίος μετά από λίγα μέτρα τελειώνει και αρχίζει το δυσδιάκριτο μονοπάτι. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι το οποίο κατεβαίνει στη ρεματιά την οποία αφού διασχίσουμε ανηφορίζουμε στην πλαγιά ελαφρά νοτιοανατολικά, ανάμεσα σε ξερολιθιές και πυκνή βλάστηση από θάμνους και χαρουπιές μέσα στα οποία το μονοπάτι και τα σήματα είναι πλέον πολύ δυσδιάκριτα.

Συνεχίζοντας για 250 μέτρα από το ρέμα, συναντούμε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε δεξιά για 1 χλμ. περίπου έως δεξιό παρακλάδι, αριστερά από το οποίο κάτω από χαρουπιές βρίσκεται πέτρινη καλύβα. Συνεχίζουμε ευθεία στο χωματόδρομο μέχρι που συναντάμε γεώτρηση και αμέσως μεγαλύτερο χωματόδρομο (8) τον οποίο ακολουθούμε αριστερά. Λίγα μέτρα μετά συναντάμε τσιμεντοστρωμένο δρόμο τον οποίο αν ακολουθήσουμε αριστερά μας βγάζει μετά από 700 περίπου μέτρα στο χωριό Xουμέρι (9).

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!