Ε4.42 Α. Κωνσταντίνος-Βαρσαμόνερο

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 8,5 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 3 ώρες
  • προτεινόμενη περίοδος Όλο το χρόνο
  • επίπεδο δυσκολίας Kαμιά (Σχετική δυσκολία το χειμώνα στο ρέμα της Kαλονύχτη)
  • είδος σηματοδότησης E4
  • Περιοχή Ρέθυμνο (Ν. Ρεθύμνου)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Στην νότια έξοδο (1) του Aγίου Kωνσταντίνου στην ανατολική πλευρά του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, ξεκινάει κατηφορικός χωματόδρομος ο οποίος αφού διασχίσει την βόρεια πλαγιά ομαλού λόφου ακολουθεί την δυτική όχθη ρεματιάς.

Περίπου στα 700 μέτρα από τον Άγιο Κωνσταντίνο σε σημείο όπου δεξιά μας διακρίνεται πλινθόκτιστο κτίσμα, διασχίζουμε την ρεματιά (2) και αμέσως μετά συναντούμε διασταύρωση της οποίας ακολουθούμε την αριστερή (βόρεια) κατεύθυνση.

Μετά από 250 μέτρα περίπου συναντάμε μικρή γέφυρα σε ρεματιά με πλατάνια την οποία διασχίζουμε και στην συνέχεια αγνοούμε δύο συνεχείς αριστερές διακλαδώσεις του ελαφρά ανηφορικού χωματόδρομου.

Συνεχίζουμε για 700 μέτρα έως την επόμενη διακλάδωση της οποίας ακολουθούμε την αριστερή πορεία για περίπου 350 μέτρα.

Συνεχίζουμε ίσια αγνοώντας πρώτα αριστερή και στην συνέχεια δεξιά διακλάδωση και μετά από 750 μέτρα πορείας στο κεντρικό χωματόδρο συναντούμε ασφαλτοστρωμένο δρόμο (3) και τα πρωτα σπίτια του χωριού Καλονύχτη.

Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο για 300 μέτρα φθάνουμε στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται και το παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Από τη βορειοδυτική γωνιά (4) του περιβόλου του σχολείου προχωρούμε νότια και αφού συναντήσουμε αριστερά μας το νεκροταφείο, συνεχίζουμε νοτιοανατολικά μέσα από ελαιώνες ευθεία για 300 μέτρα και συναντούμε τρία παρακλάδια από τα οποία ακολουθούμε το δεξιό, κατηφορίζοντας παράλληλα με μικρό ρέμα έως το βάθος της κοιλάδας όπου συναντάμε ρεματιά με πλατάνια (5).

Περπατάμε στην κοίτη του ποταμού για περίπου 500 μέτρα και συναντούμε χωματόδρομο ο οποίος διασχίζει το ρέμα.

Περνάμε δεξιά στη νότια όχθη ακολουθώντας τον χωματόδρομο παράλληλα με το ρέμα για περίπου 350 μέτρα, ακολουθούμε την αριστερή βόρεια πορεία, διασχίζουμε την ρεματιά (6) και ανηφορίζουμε στην πλαγιά με βόρεια κατεύθυνση έως την κορυφή του μικρού ρέματος σε σημείο κατάφυτο από πλατάνια όπου υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό (7).

Στη νοτιοδυτική πλαγιά της μεγάλης ρεματιάς που διασχίσαμε πριν, διακρίνουμε τώρα τα ερείπια μεσαιωνικού Πύργου.

Aπό την πηγή ακολουθούμε τον κύριο χωματόδρομο ελαφρά βορειοανατολικά, ανάμεσα από ελαιώνες, προχωρούμε ευθεία αγνοώντας τις όποιες διακλαδώσεις και μετά από συνολικά 1,5 χλμ. από την πηγή φθάνουμε στο χωριό Άνω Bαρσαμόνερο (8).

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!