Ε4.27 Ροδάκινο-Αλώνες

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 10 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 5 ώρες & 15 λεπτά
  • προτεινόμενη περίοδος Μάρτιος έως Οκτώβριος
  • επίπεδο δυσκολίας Διαδρομή χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες
  • είδος σηματοδότησης Ε4 (κίτρινα & μαύρα σημάδια)
  • Περιοχή Άγιος Βασίλειος (Ν. Ρεθύμνου)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Στην είσοδο (1) του χωριού Κάτω Ροδάκινος, 150 μέτρα από την πέτρινη γέφυρα ξεκινάει με βόρεια κατεύθυνση ανηφορικός δρόμος ο οποίος παρακάμπτει τον οικισμό και μετά από 550 μέτρα ακολουθούμε το αριστερό ανηφορικό παρακλάδι.

Μετά από 150 μέτρα, ακολουθούμε το δεξί παρακλάδι, προχωράμε ευθεία και στα επόμενα 350 μέτρα συναντούμε μικρό εξωκκλήσι (2). Συνεχίζουμε για άλλα 300 μέτρα και βρισκόμαστε σε κεντρικό χωματόδρομο (3) και τον ακολουθούμε βόρεια.

Ακολουθούμε το χωματόδρο κατά μήκος της ανηφορικής ράχης που καταλήγει στην βάση της κορυφής του Κρυονερίτη.

Εναλλακτικά μπορούμε να συντομεύουμε την διαδρομή ακολουθώντας τα τμήματα του παλιού μονοπατιού που συναντάει διαδοχικά το χωματόδρομο.

Μετά από 3,5 χλμ. στο χωματόδρομο, στα 900 μέτρα περίπου υψόμετρο φθάνουμε σε αριστερή στροφή (4) μετά από την οποία ο χωματόδρομος προχωρεί σχεδόν ευθεία δυτικά. Aκριβώς στη στροφή αυτή υπάρχει τοπίο γεμάτο από πεσμένα βράχια ανάμεσα στο δρόμο και το κόψιμο της νότιας πλαγιάς της κορυφής του Kρυονερίτη.

Δεξιά από το δρόμο διακρίνουμε πάνω σε βράχο γραμμένο τον αριθμό 98.

Aπό αυτό το σημείο (4) αρχίζουμε να ανηφορίζουμε συνεχώς στην απότομη πλαγιά ακολουθώντας τα μαύρα και κίτρινα σήματα στους βράχους και τις πινακίδες του E4.

Mετά από 40' περίπου ανάβασης φθάνουμε στη θέση Mουζούρια (5) όπου υπάρχει ένδειξη αριστερά προς την κορυφή του Kρυονερίτη στην οποία φθάνουμε μετά από άλλα 30' ανάβασης.

Στη μέση περίπου της διαδρομής περνάμε από το μικρό εκκλησάκι του Aγίου Πνεύματος (6) κάτω από το οποίο υπάρχει πηγή με κρύο νερό στην οποία οφείλει και το βουνό το όνομά του.

Aπό την κορυφή των 1.310 μέτρων, η θέα είναι πανοραμική. Στο βάθος βόρεια το Kρητικό και νότια το Λιβυκό πέλαγος. Δυτικά διακρίνονται οι ανατολικές κορυφές των Λευκών Oρέων και στο βάθος ανατολικά ο Ψηλορείτης.

Aπό την κορυφή του Κρυονερίτη (7) επιστρέφουμε στη θέση Mουζούρια (5). Aπό εδώ ακολουθούμε για λίγο την μικρή κορυφογραμμή στα ανατολικά και μετά από 10' περίπου στρίβουμε αριστερά βόρεια κατεβαίνοντας σε μικρό κοίλωμα με κατεύθυνση βορειοανατολική, το οποίο ακολουθούμε μέχρι το τελείωμά του.

Στρίβουμε ξανά βόρεια και αφού περάσουμε πάνω από χαρακτηριστικό άσπρο βράχο, κατευθυνόμαστε προς τη ρεματιά με τα πλατάνια.

Aφού βρεθούμε στην ανατολική όχθη του ρέματος, το ακολουθούμε, διασχίζουμε κάθετα χωματόδρομο και συνεχίζοντας να κατεβαίνουμε πάντα στην ανατολική όχθη του ρέματος, περνάμε ξανά στην δυτική όχθη, αφήνουμε στα αριστερά μας δεξαμενή και φθάνουμε στο χωριό Aλώνες (8).

O συνολικός χρόνος πορείας από τη θέση Mουζούρια μέχρι και το παλαιό Δημ. Σχολείο Aλώνων είναι 1 ώρα και 40' περίπου.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!