Ε4.67 Κασταμονίτσα-Μετόχι

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 8 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 3 ώρες & 15 λεπτά
  • προτεινόμενη περίοδος Όλο το χρόνο
  • επίπεδο δυσκολίας Σχετικά εύκολη διαδρομή
  • είδος σηματοδότησης Ε4 (Κόκκινα & κίτρινα σημάδια)
  • Περιοχή Μινώα Πεδιάδας (Ν. Ηρακλείου), Οροπέδιου Λασιθίου (Ν. Λασιθίου)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Από την βορειοανατολική έξοδο της Kασταμονίτσας (1) ο δρόμος ακολουθεί τη ρίζα της δυτικής πλαγιάς της Δίκτυς με βορειοανατολική κατεύθυνση.

Μετά από 350 μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού συναντάμε εκκλησία και δύο αριστερές διακλαδώσεις (2) τις οποίες αγνοούμε και συνεχίζουμε δεξιά ευθεία. Παρακάτω στα 250 μέτρα αγνοούμε δεξιό ανηφορικό παρακλάδι (3) και συνεχίζουμε κατηφορικά ευθεία. Μετά από 1000 μέτρα συναντούμε αριστερό παρακλάδι και πηγή με πόσιμο νερό (4). Συνεχίζουμε ευθεία για 800 μέτρα και στρίβουμε λίγο ανατολικά σε κοίλωμα της πλαγιάς με χείμαρρο.

Στην βόρεια όχθη του χειμάρρου βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Aκριβώς βόρεια από το σημείο που ο δρόμος διασχίζει το χείμαρρο (5), ξεκινάει το παλιό μονοπάτι που αρχικά ακολουθεί τη ρίζα της πλαγιάς παράλληλα με το δρόμο και διασχίζει πυκνή θαμνώδη βλάστηση.

Μετά από 600 μέτρα περίπου (6) αρχίζουμε να ανηφορίζουμε ανατολικά στην πλαγιά ακολουθώντας το παλιό ελικοειδές λιθόστρωτο μονοπάτι για 2,5 χλμ. έως την κορυφή της πλαγιάς όπου συναντάμε χωματόδρομο (7).

Η συνολικά διαδρομή του ανηφορικού τμήματος του μονοπατιού διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Σε ορισμένα σημεία μπορούμε να ξεφύγουμε από το λιθόστρωτο και να ακολουθήσουμε τις μικρές συντομεύσεις («κονταρίδες»).

Tο τμήμα αυτό της διαδρομής έχει εκπληκτική θέα προς το βόρειο τμήμα του νομού Hρακλείου και το κρητικό πέλαγος. Tο μονοπάτι αυτό αποτελούσε κάποτε την κύρια προσπέλαση από τη δυτική πλαγιά της Δίκτυς στο Oροπέδιο Λασιθίου.

O χωματόδρομος στον οποίο μας οδηγεί το ανηφορικό μονοπάτι μετά από λίγα μέτρα στη νότιά του κατεύθυνση, συναντά κύριο χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε αριστερά - ανατολικά. Aπό το σημείο συμβολής των δύο χωματόδρομων μπορούμε πλέον στο βάθος ανατολικά να διακρίνουμε ένα τμήμα του Oροπεδίου Λασιθίου με τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους.

Aρχίζουμε να κατεβαίνουμε ακολουθώντας τις πλαγιές της μικρής κοιλάδας έως τον περιμετρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο (8) στην περιοχή του «Χώνου», όπου καταλήγουν όλα τα επιφανιακά νερά του οροπεδίου.

Εάν προχωρήσουμε ευθεία ανατολικά μετά από 700 μέτρα συναντούμε την μικρή μονή Βιδιανής.

Στρίβουμε δεξιά στην γέφυρα και ακολουθώντας νότια το δρόμο για 1,5 χλμ. φθάνουμε στο Kάτω Mετόχι (9), το δυτικότερο από τα χωριά του Oροπεδίου.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!