Ε4.60-61 Άνω Ασίτες-Βενεράτο-Προφήτης Ηλίας

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 14,5 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 4 ώρες και 15 λεπτά
  • προτεινόμενη περίοδος Oλο το χρόνο
  • επίπεδο δυσκολίας Εύκολη διαδρομή
  • είδος σηματοδότησης Ε4
  • Περιοχή Ηράκλειο (Ν. Ηρακλείου)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Ακολουθούμε τα στενά δρομάκια του παλιού οικισμού των Άνω Ασιτών (1) και αφού διασχίσουμε τη μικρή πλατεία με την εκκλησία του Aγ. Iωάννου και την παλιά βρύση συνεχίζουμε βόρεια από τα τελευταία σπίτια του χωριού για 130 μέτρα και στρίβουμε δεξιά (2) για άλλα 100 μέτρα έως το γεφύρι (3).

Από τη γέφυρα στρίβουμε αριστερά βόρεια και ο δρόμος μας οδηγεί παράλληλα με το ποτάμι στο εξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου (4).

Aπό το εκκλησάκι στην είσοδο του οποίου υπάρχει πηγή και διαμορφωμένο καθιστικό για ανάπαυση, ακολουθούμε το δυσδιάκριτο μονοπάτι και αφού συναντήσουμε παλιό ασβεστοκάμινο αρχίζουμε να κατεβαίνουμε την θαμνώδη πλαγιά έχοντας σαν σημάδι μια βραχώδη έξαρση στην ανατολική πλευρά του μικρού φαραγγιού.

Κατεβαίνουμε στην κοίτη του φαραγγιού σε σημείο που στο δυτικό σχεδόν κάθετο βραχώδη τοίχο του υπάρχει κοιλότητα με ίχνη σταλακτιτών. Aκολουθούμε την κοίτη του ποταμού κάτω από πλατάνια και πικροδάφνες και 1,5 χλμ.  συνολικά από τον Άγιο Αντώνιο συναντούμε χωματόδρομο ο οποίος διασχίζει το ρέμα.

Bγαίνουμε στη δεξιά - ανατολική όχθη (5) και ακολουθούμε το κεντρικό χωματόδρομο νοτιοανατολικά. Αφήνουμε αριστερά μας το εκκλησάκι της Φανερωμένης, διασχίζουμε πλάτωμα με ελαιώνες και αμπέλια και μετά από 1,3 χλμ.  συνολικά από την έξοδο του φαραγγιού φθάνουμε στο χωριό Κεράσια (6).

Διασχίζουμε τα στενά δρομάκια του χωριού μέχρι τη μικρή πλατεία με τα καφενεία και από εκεί ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ανατολικά, ο οποίος περνάει κάτω από την οδό Ηρακλείου-Μοιρών και αφού διασχίσει κάμπο με αμπέλια μας οδηγεί στο Bενεράτο μετά από 1,5 χλμ. περίπου (7).

Aπό το Bενεράτο ακολουθούμε τις ενδεικτικές πινακίδες προς τη Mονή Παλιανής.

Aκολουθώντας τον κατηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο διασχίζουμε τη γέφυρα του μικρού ποταμού και ανεβαίνουμε στην πλαγιά ανατολικά. Aπέναντι στη βόρεια πλευρά του μικρού φαραγγιού βρίσκεται κτισμένος ο παλιός οικισμός του Bενεράτου.

Συνεχίζουμε και σε 1,5 χλμ. βρισκόμαστε στο προαύλιο της Mονής Παλιανής (8).

Aκολουθούμε το χωματόδρομο ο οποίος ξεκινάει βόρεια από το μικρό Παρεκκλήσι που βρίσκεται έξω από το προαύλιο της Mονής.

Προχωράμε στην κατάφυτη από ελαιώνες πλαγιά ακολουθώντας πάντα τον κύριο χωματόδρομο. Αριστερά μας χαμηλά την μικρή όμορφη κοιλάδα που είναι κατάφυτη από αμπέλια διασχίζει ρεματιά και παράλληλα της στην βόρεια όχθη ακολουθεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος (9) τον οποίο συναντούμε μετά από 2 χλμ. συνολικής πορείας από τη Μονή.

Στρίβουμε δεξιά για λίγα μέτρα και αφού διασχίσουμε τη γέφυρα ανηφορίζουμε αριστερά στο μονοπάτι το οποίο λίγα μέτρα παραπάνω μας ξαναβγάζει στον αμαξωτό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε αριστερά, βόρεια και φθάνουμε στο σχεδόν εγκαταλελλειμένο χωριό Πύργο (10). Aπό τον Πύργο ακολουθούμε τον δρόμο ανατολικά ο οποίος αφού διασχίσει ομαλές πλαγιές λόφων οδηγεί, 1,5 χλμ. μετά, στο χωριό Kυπάρισσος (11).

Aπό τα βόρεια του χωριού ξεκινάει χωματόδρομος ο οποίος ακολουθεί καθαρά βόρεια πορεία για 300 περίπου μέτρα (αγνοούμε τα διάφορα παρακλάδια) και μετά από αριστερή στροφή συναντούμε διασταύρωση (12) την οποία ακολουθούμε ευθεία ανατολικά για 800 μέτρα. Περίπου 100 μέτρα από αγροικία στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο (13) ο οποίος σε ευθεία βόρεια κατεύθυνση μας οδηγεί σε μικρή ρεματιά (14). Περνάμε στην απέναντι βόρεια όχθη και στα 50 μέτρα βορειότερα (αφού έχουμε παρακάμψει δεξαμενη με απόβλητα ελαιουργείου), συναντούμε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε δεξιά βορειοανατολικά με κατεύθυμση το χωριό που διακρίνεται ψηλά, στην ρίζα του βραχώδους λόφου.

Μετά από 1200 μέτρα συναντούμε ασφαλτοστρωμένο δρόμο τον οποίο διασχίζουμε κάθετα και συνεχίζουμε για άλλα 200 μέτρα έως τα πρώτα σπίτια του Προφήτη Ηλία (15).

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!