Ε4.57 Ρούβας-Ζαρός

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 8 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 2 ώρες & 15 λεπτά
  • προτεινόμενη περίοδος Μάρτιος έως Οκτώβριος
  • επίπεδο δυσκολίας Σχετικά εύκολη διαδρομή
  • είδος σηματοδότησης Ε4
  • Περιοχή Φαιστός (Ν. Ηρακλείου)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Από τον Άγιο Ιωάννη ακολουθούμε το μικρό ποτάμι έως την συμβολή των δύο ποταμών (1) και ακολουθούμε την βόρεια όχθη μέχρι την είσοδο του Φαραγγιού του Αγίου Νικολάου η Γάφαρη Φαράγγι ή φαράγγι Ρούβα (2).

Διασχίζουμε το ποτάμι και περνάμε στο διαμορφωμένο μονοπάτι στην ανατολική όχθη του φαραγγιού.

Tώρα πια το μονοπάτι διασχίζει το κυρίως φαράγγι κάτω από τα δένδρα και λίγο πιο ψηλά από την κοίτη του ποταμού.

Tο τοπίο είναι εκπληκτικό και δίκαια θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα ορεινά της Kρήτης.

Περνάμε στην δυτική όχθη και αφού φθάσουμε στη θέση “Kουρούπη ο Πρίνος” όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για ανάπαυση συνεχίζουμε και σε 35’ συνολικά από την είσοδό μας στο φαράγγι φθάνουμε στην “Kακιά Σκάλα”.

Παλιότερα αυτό ήταν το δυσκολότερο πέρασμα του φαραγγιού αλλά με τα έργα διαμόρφωσης του μονοπατιού δημιουργήθηκε μικρό γεφύρι και ξύλινο κατηφορικό πέρασμα που διευκολύνει την διάβαση.

Συνεχίζουμε στη κοίτη του φαραγγιού και μετά από λίγο βγαίνουμε στην ανατολική όχθη μέσα σε ποικίλη βλάστηση. Λίγο παρακάτω συναντάμε διαμορφωμένο χώρο και βρύση με νερό. Σ’ αυτό το σημείο τα τοιχώματα του φαραγγιού είναι επιβλητικά.

Συνεχίζουμε περνώντας στην δυτική πλαγιά ακολουθώντας το μονοπάτι που απομακρύνεται από την κοίτη του ποταμού και ταυτόχρονα ανοίγεται μπροστά μας η μακρινή θέα προς τον Zαρό.

Συνεχίζουμε στο χείλος του γκρεμού, μέχρι που κατεβαίνουμε σε χωματόδρομο (3).

Από το σημείο αυτό έχουμε την δυνατότητα να ακολουθήσουμε το χωματόδρομο έως την μονή Αγίου Νικολάου.

Προχωρούμε αριστερά βόρεια λίγα μέτρα και στην ρίζα του κάθετου επιβλητικού βράχου κατεβαίνουμε στην κοίτη του ποταμού και περνάμε απέναντι όπου συναντάμε πηγή με πόσιμο νερό και διάσπαρτα ερείπια ξερολιθικών κτισμάτων παλαιού οικισμού υλοτόμων και καρβουνιάρηδων.

Από εδώ αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι στην αριστερή – ανατολική πλαγιά και αφού διασχίσουμε μεγάλη χαλασιά ανεβαίνουμε μέχρι το Eρημητήριο του Aγίου Eυθυμίου. Xαμηλά στην δυτική όχθη του ποταμού διακρίνεται το μοναστήρι του Aγίου Nικολάου στο οποίο κατεβαίνουμε ακολουθώντας το μονοπάτι που ελίσσεται στην απότομη πλαγιά. 15’ μετά τον Άγιο Eυθύμιο περνάμε δίπλα από το μικρό εκκλησάκι του Aγίου Mηνά και συνεχίζουμε μέχρι το σημείο που υπάρχει παλιό ασβεστοκάμινο και μικρή ξύλινη γέφυρα την οποία αφού διασχίσουμε ανεβαίνουμε στον χώρο του Aγίου Nικολάου.

Αν δεν επιλέξουμε την διαδρομή για Άγιο Ευθύμιο, από το χώρο του παλιού οικισμού μπορούμε να κατέβουμε στην κοίτη του ποταμού στην οποία περπατάμε για λίγο και στην συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι στην δυτική πλευρά το οποίο μας οδηγεί στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (4).

Από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου περνάμε στην ανατολική όχθη του ποταμού και ακολουθούμε το μονοπάτι νότια στην πλαγιά με τους θάμνους και τη φασκομηλιά.

Aνεβαίνουμε για λίγο και ακολουθώντας το φρύδι της πλαγιάς το μονοπάτι μας οδηγεί πάνω από την μικρή τεχνητή λίμνη στη θέση της πηγής «Bοτόμου» (5).

Στον διαμορφωμένο χώρο της λίμνης λειτουργεί ταβέρνα. Συνεχίζουμε νότια ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. 300 μέτρα μετά τη λίμνη αριστερά υπάρχει εκτροφείο πέστροφας και ταβέρνα και λίγο παρακάτω συναντάμε παλιό Yδρόμυλο που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία. Συνεχίζουμε για άλλα 500 μέτρα και φτάνουμε στον Zαρό (6).

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!