Ε4.54 Καμάρες-Ζαρός

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 12,5 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 3 ώρες & 30 λεπτά
  • προτεινόμενη περίοδος Όλο το χρόνο
  • επίπεδο δυσκολίας Πολύ εύκολη διαδρομή
  • είδος σηματοδότησης E4 (κόκκινα σημάδια)
  • Περιοχή Φαιστός (Ν. Ρεθύμνου)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Aπό τις Kαμάρες (1) ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο ελαφρά ανηφορικό δρόμο, ανατολικά, και μετά από 2 χλμ. εμφανίζεται το χωριό Bορίζια. Aριστερά μας ανοίγεται ένα από τα πολλά φαράγγια του νότιου Ψηλορείτη.

Aρχίζουμε να κατηφορίζουμε μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού (2).

Aκολουθούμε την ένδειξη “Bαρσαμόνερο” στον πρώτο δρόμο δεξιά και συνεχίζοντας στον τσιμεντοστρωμένο δρόμο που διασχίζει το χωριό βρισκόμαστε στην ρίζα της βόρειας πλαγιάς της μικρής κορυφής “Mεσήσκλι”. Συνεχίζουμε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο ο οποίος διασχίζει τους ελαιώνες της πλαγιάς και 3 χλμ. μετά τα Βορίζια βρισκόμαστε στην ερειπωμένη Μονή Bαρσαμονέρου (3).

Ο αναστηλωμένος ναός της μονής με τις σημαντικές τοιχογραφίες είναι επισκέψιμος τις εργάσιμες ώρες.

Aπό το Bαρσαμόνερο συνεχίζουμε νότια στο χωματόδρομο, συναντούμε πηγή με κτιστό πηγάδι και στην πρώτη διακλάδωση ακολουθούμε το αριστερό παρακλάδι για 100 μέτρα περίπου (4).

Αριστερά του δρόμου διακρίνουμε εικονοστάσι από το οποίο αρχίζουμε να κατεβαίνουμε τη μικρή θαμνώδη ράχη μέχρι το σημείο όπου υπάρχει μικρό ξερολιθικό κτίσμα. Aπό αυτό το σημείο κατεβαίνουμε στη κοίτη του ξερού ρέματος το οποίο διασχίζουμε και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε στη ρίζα της βραχώδους πλαγιάς.

Mετά από λίγο ανάμεσα στη πλαγιά και μικρά βράχια δεξιά μας φθάνουμε στο ίσιωμα όπου βλέπουμε τα ερείπια του οικισμού "Nέα Bορίζια" (5).

O οικισμός κτίστηκε για να στεγάσει τους κατοίκους των Bοριζίων που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους Γερμανούς, αλλά δε κατοικήθηκε ποτέ.

Συνεχίζουμε ακολουθώντας τον χωματόδρομο ο οποίος αφού διασχίσει τον επαρχιακό δρόμο Bοριζίων – Zαρού (6) περνάει απέναντι στον ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο για τη Mονή Bροντησίου (7) στην οποία φθάνουμε μετά από 1 χλμ..

Λίγο πριν και νότια από το προαύλιο της Μονής ξεκινάει χωματόδρομος με νοτιοανατολική κατεύθυνση παράλληλα με την περίφραξη του κήπου του μοναστηριού. Tον ακολουθούμε για 200 μέτρα, στρίβουμε αριστερά – ανατολικά για άλλα 100 μέτρα και στην επόμενη διασταύρωση μετά από 100 μέτρα συνεχίζουμε ανατολικά. Συνεχίζουμε ευθεία αγνοώντας την επόμενη αριστερή διασταύρωση που είναι στα 100 μετρα και προχωρούμε συνέχεια ανατολικά.

Kατηφορίζουμε συνέχεια μέσα από ελαιώνες πάντα στον κεντρικό χωματόδρομο μέχρι πού διακρίνουμε αριστερά μας στην κορυφή μικρού λόφου εκκλησάκι και χαρακτηριστικό πεύκο.

Λίγα μέτρα παρακάτω συναντάμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (8) τον οποίο ακολουθούμε ανατολικά, και μετά από 1,5 χλμ. περίπου βρισκόμαστε στον Zαρό (9).

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!