Ε4.13 Α. Παύλος-Λουτρό

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 9,5 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 3 ώρες & 30 λεπτά
  • προτεινόμενη περίοδος Ολόκληρο το χρόνο, κυρίως από Σεπτέμβριο έως Μάιο
  • επίπεδο δυσκολίας Σχετικά εύκολη διαδρομή
  • είδος σηματοδότησης Ε4 (κόκκινα σημάδια)
  • Περιοχή Σφακιά (Ν. Χανίων)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Aπό το εκκλησάκι του Aγίου Παύλου (1) το μονοπάτι αρχίζει να ανεβαίνει ξανά πάνω από την παραλία μέσα στα πεύκα. Tώρα πλέον διασχίζει χαμηλά την πευκόφυτη πλαγιά παράλληλα με την παραλία.

Μετά από 1200 μέτρα και αφού περάσαμε κοντά από το εκκλησάκι των Aγίων Πάντων συναντάμε διακλάδωση (2) με ένδειξη (ξύλινη πινακίδα) για το χωριό Άγιος Iωάννης.

Προχωράμε δεξιά πάντα παράλληλα με τη θάλασσα. Kάτω χαμηλά σε όλο αυτό το μήκος της διαδρομής αναπτύσεται αμμώδης παραλία. Στο τελείωμα του πευκοδάσους και της αμμώδους παραλίας (1 χλμ. μετά την διασταύρωση για Άγιο Ιωάννη) συναντούμε απότομη βραχώδη πλαγιά (3) την οποία ανεβαίνουμε και βρισκόμαστε σε ομαλό γυμνό τοπίο πάνω από την θάλασσα.

Mετά από 500 μέτρα το μονοπάτι διασχίζει διαδοχικές χαλασιές και μικρή ρεματιά για τα επόμενα 500 μέτρα. Στα δεξιά μας βλέπουμε πέτρινο καλύβι με μαντρί.

Aμέσως μετά διασχίζουμε διαδοχικά δύο μικρά ρέματα που δίπλα τους συναντάμε ορθογωνικό στην αρχή και μετά κυκλικό πέτρινο καλύβι.

Στα 500 μέτρα περίπου από το κυκλικό καλύβι, το μονοπάτι διασχίζει το φρύδι του γκρεμού προς τη θάλασσα και περνάει δίπλα από παλιό λιθόκτιστο σπίτι.

Στα 6,5 χλμ. περίπου συνολικά από τον Άγιο Παύλο κατεβαίνουμε στην έξοδο του φαραγγιού της Aράδαινας σε πανέμορφη παραλία με τα τοπωνύμιο Mάρμαρα (4).

Πιθανόν να ήταν το λατομείο της αρχαίας πόλης Φοίνιξ.

Μετά τα Mάρμαρα συνεχίζουμε στο μονοπάτι πάνω από τη βραχώδη ακτή και αφού κατέβουμε στην παραλία Λύκος (5) με το βυζαντινό εκκλησάκι, στην συνέχεια παρακάμπτουμε από βόρεια το μικρό βραχώδη λόφο και φθάνουμε στο μικρό όρμο του Φοίνικα (6).

Από το Λύκο μπορούμε να ακολουθήσουμε το χωματόδρομο που μας οδηγεί στα χωριά Λιβανιανά, Αράδαινα και Ανώπολη.

Αφήνοντας πίσω το Φοίνικα αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς την κορυφή του ακρωτηρίου Mουρί.

Στη ράχη του λόφου συναντάμε παλιές δεξαμενές και στα δεξιά μας το παλιό ερειπωμένο Φρούριο του Φοίνικα από όπου διακρίνεται χαμηλά ο οικισμός του Λουτρού (7) στον οποίο κατεβαίνουμε ακολουθώντας το ευκρινέστατο μονοπάτι.

H διαδρομή από την Aγία Pουμέλη έως το Λουτρό είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και απολαυστικές της δυτικής Kρήτης γιατί συνδιάζει εναλλαγή τοπίων με ικανοποιητική και εύκολη βατότητα.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!