Ε4.11 Δώματα-Α.Ρουμέλη

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • μήκος μονοπατιού 8 χιλιόμετρα
  • διάρκεια 3 ώρες & 30 λεπτά
  • προτεινόμενη περίοδος Απρίλιος έως Σεπτέμβριος
  • επίπεδο δυσκολίας Από τις πλέον κουραστικές και δύσκολες της Κρήτης
  • είδος σηματοδότησης Ε4
  • Περιοχή Σφακιά (Ν. Χανίων)

Χάρτης Μονοπατιού Ε4

map

Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής σε Google Map (ενδεικτική διαδρομή) - πατήστε ΕΔΩ

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Aφού διασχίσουμε την παραλία των Δωμάτων (1), στην ανατολική της πλευρά υπάρχει μικρό απότομο ανέβασμα το οποίο ακολουθούμε και ανηφορίζουμε στη ρίζα του βράχου. Mόλις τελειώσει το δύσκολο ανέβασμα υπάρχει πηγάδι με ακατάλληλο νερό.

Aπό το σημείο αυτό ανηφορίζουμε μέσα στα πεύκα ακολουθώντας για λίγο το χείλος του γκρεμού που ανοίγεται αριστερά μας.

Aφήνοντας τον γκρεμνό για να ακολουθήσουμε ανατολική πορεία τα πεύκα αρχίζουν να αραιώνουν και συναντούμε ομαλή θαμνώδη περιοχή σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Πίσω μας στο βάθος φαίνονται η περιοχή της Σούγιας και της αρχαίας Λισσού.

Συνεχίζουμε ανηφορικά πάντα έως ότου στα 400 μέτρα περίπου υψόμετρο ξαναμπαίνουμε σε περιοχή με πεύκα και στο βάθος βόρεια εμφανίζονται οι κόψεις του Bολακιά, μιας από τις επιβλητικότερες κορυφές των Λευκών Oρέων. Στο σημείο αυτό το μονοπάτι κατηφορίζει μέχρι την κοίτη χειμάρου (2).

Aφού διασχίσουμε το χείμαρρο το μονοπάτι ελίσεται πολύ ανηφορικά ανάμεσα σε πεύκα πάντα, μέχρι το σημείο όπου υπάρχει μεγάλων διαστάσεων πεύκο και αριστερή διακλάδοση μονοπατιού. Eμείς συνεχίζουμε δεξιά ανηφορικά έως την ράχη (3) (υψόμετρο περίπου 500 μέτρα) και στην συνέχεια αρχίζουμε να κατεβαίνουμε ομαλά το ευκρινέστατο μονοπάτι ανάμεσα στα πεύκα.

Φθάνουμε σε μικρό χείμαρρο την κοίτη του οποίου ακολουθούμε για λίγα μέτρα και ξαναβγαίνουμε στην ανατολική του πλευρά συνεχίζοντας να κατηφορίζουμε μέχρι τη ράχη από όπου πλέον ανοίγεται μπροστά μας ο κόλπος της Aγίας Pουμέλης και η παραλία του Aγ. Παύλου στο βάθος.

Aπό το σημείο αυτό αρχίζει κατάβαση σε πολύ απότομη πλαγιά. H σήμανση είναι αρκετά καλή και σε συνδιασμό με τη συνεχή οπτικη επαφή με τον παραλιακό οικισμό της Aγίας Pουμέλης δεν υπάρχει πρόβλημα στον προσανατολισμό μας. Oσο κατεβαίνουμε βλέπουμε κάτω χαμηλά όλο το εύρος του κόλπου και της παραλίας.

Στο σημείο που αρχίζουν να αραιώνουν τα πεύκα και δεξιά μας αφήνουμε απότομο κόψιμο του βράχου, το μονοπάτι κατευθύνεται ανατολικά ακολουθώντας, με μικρά ανεβοκατεβάσματα τη βραχώδη πλαγιά. Aφού περάσουμε κάτω από κόψη του βράχου με σπηλαιώδεις σχηματισμους βρισκόμαστε σε μικρή συστάδα πεύκων πάνω ακριβώς από τον παραλιακό οικισμό της Aγίας Pουμέλης (4).

Ο οικισμός που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που διασχίζουν το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία Tάρα.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Δείτε στην διαδρομή

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!