Δίκταμος ή έρωντας (Origanum Dictamnus)

Δίκταμος ή έρωνταςΧαρακτηριστικό ενδημικό φυτό της Κρήτης που αναπτύσσεται από 300 μέχρι 1300 μ. Αναφέρεται από την αρχαιότητα σαν φαρμακευτικό και ο Ιπποκράτης το ονομάζει "ωκυτόκιον" και το συνιστά στις επίτοκες για διευκόλυνση του τοκετού. Ο Αριστοτέλης μας περιγράφει πως τα αγρίμια των βουνών πληγωμένα από τα βέλη των κυνηγών έτρωγαν δίκταμο για να θεραπευτούν από τα βέλη. Ο Θεόφραστος αναφέρεται στις διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού και κάνει την βοτανική περιγραφή του.

Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα κατά των στομαχικών διαταραχών καθώς επίσης κατά των κρυολογημάτων και σαν αιμοστατικό και αντισηπτικό. Ο βιολόγος Μανώλης Αβραμάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: ...Καθ' ένα από τα πολλά του ονόματα 'Ερωντας, Στομαχόχορτο, Μαλλιαρόχορτο, Σταματόχορτο, Αρτεμίδιον, έχει να διηγηθεί και μια ιστορία από τις πολλές που συνδέονται με το φυτό αυτό.

Ο Αμάραντος - Ψαραντώνης


Τραγούδι (δημοτικό τσάμικο) αφιερωμένο στον Αμάραντο (βότανο)...

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχουν αποδοθεί στον Δίκταμο δεκάδες ιδιότητες όπως: Αφροδισιακό, Εμμηναγωγό, θεραπευτικό της γρίπης, των καταγμάτων, των τραυμάτων και ένα σωρό άλλων παθήσεων που η αναφορά τους θα γέμιζε βιβλίο. Παροιμιώδης έχουν γίνει οι τρόποι συλλογής του από τα γκρεμνά με σχοινιά από τους Ερωντάδες ή Αττιτανολόγους.

Η διαχρονική φήμη του Δίκταμου ήταν και η αιτία που οι πληθυσμοί του σήμερα έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Στον Ερυθρό κατάλογο των φυτών της Ελλάδας χαρακτηρίζεται σαν σπάνιο.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!