Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus)

Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus)

Ο Σπιζαετός (Hieraaetus Fasciatus) ή Σκαροβιτσίλα όπως αλλιώς είναι γνωστός στην Κρήτη, είναι ένας αετός μεσαίου μεγέθους (65-72 εκ.) με άνοιγμα φτερών 150 – 180 εκ. Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του όμως παραμένει εξαιρετικά ισχυρός και μαχητικός και διακρίνεται για την μεγάλη ταχύτητα του εν πτήσει. Οι ενήλικοι Σπιζαετοί από πάνω είναι μαύροι με λευκή πλάτη και από κάτω έχουν μαύρο σώμα με λευκό στήθος το οποίο έχει κάθετες ραβδώσεις.

Ο Σπιζαετός ζει σε ορεινές περιοχές χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου, έως 1.500 μ. και προτιμά θερμές, βραχώδεις ορεινές περιοχές με βλάστηση μακί και φρύγανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Κρήτη είναι τα Αστερούσια Όρη. Συνήθως δεν φωλιάζει σε δέντρα αλλά σε απόκρημνα βράχια, και το κάθε ζευγάρι φτιάχνει αρκετές φωλιές (1 έως 6) τις οποίες χρησιμοποιεί εκ περιτροπής. Τρέφεται με πουλιά και μεσαίου μεγέθους θηλαστικά (κουνέλια, λαγούς, τρωκτικά, πέρδικες, περιστέρια κ.ά.) τα οποία συνηθίζει να τα πιάνει στο έδαφος.

Περισσότερο από το 50% του ελληνικού πληθυσμού Σπιζαετών ζει στα νησιά και την Κρήτη, ενώ έχει καταχωρηθεί στα Τρωτά είδη στο Ελληνικό Κόκκινο βιβλίο. Οι σημαντικότερες απειλές για τους Σπιζαετούς είναι η λαθροθηρία, η καταστροφή των βιότοπων του, η υπερβολική χρήση γεωργικών φαρμάκων κ.ά.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!