Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae)

Μαυροπετρίτης (Falco eleonora)

Πρόκειται για ένα μεταναστευτικό γεράκι μεσαίου μεγέθους που αφού διαχειμάσει στην Ανατολική Αφρική (και ιδιαίτερα στη Μαδαγασκάρη) μεταναστεύει τον Απρίλιο στην Μεσόγειο. Μάλιστα στην Ελλάδα ζει σχεδόν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το άνοιγμα των φτερών του Μαυροπετρίτη φτάνει τα 84-103 εκ. και το μήκος του σώματος του 36-40 εκ. Είτε είναι κατάμαυρος είτε μαύρος από πάνω και καφεκόκκινος από κάτω, με ραβδώσεις στο στήθος. Ο Μαυροπετρίτης, που είναι γνωστός και ως Κουστογέρακο ή Θαλασσογέρακο ή Βαρβάκι, σπάνια κυνηγά μόνος και τρέφεται με μεγάλα έντομα (σκαθάρια) ή μικρά πουλιά. Συνηθίζει να φωλιάζει σε βραχώδεις ακτές μεγάλων νησιών ή ακατοίκητες νησίδες. Επιζητά την απομόνωση και την ασφάλεια για αυτό συνήθως φτιάχνει τη φωλιά του σε φυσικές κοιλότητες ή σχισμές βράχων.

Οι αποικίες του στην Κρήτη βρίσκονται κυρίως σε ακατοίκητες βραχονησίδες περιφερειακά του νησιού, όπως στη νήσο Ντία (απέναντι από το Ηράκλειο), στο ανατολικό τμήμα της οποίας βρίσκεται ο κύριος όγκος των φωλιών του μαυροπετρίτη.

Ο Μαυροπετρίτης πλήττεται από το παράνομο κυνήγι, την τουριστική αξιοποίηση των μικρών νησίδων που επιλέγει για τη φωλιά του και τα εντομοκτόνα.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!