Πετρίτης (Falco peregrinus)

Πετρίτης (Falco peregrinus)

Ο Πετρίτης (Falco Peregrinus) ή Φάλκονας είναι ένα από τα ταχύτερα είδη πουλιών στον κόσμο και ίσως το πιο ισχυρό είδος γερακιού στην Ελλάδα. Η ταχύτητα του σε ευθεία πτήση μπορεί να φτάσει έως και τα 400 χμ/ώρα! Έχει μήκος σώματος 35-50 εκ. και άνοιγμα φτερών 90-115 εκ. Τα ενήλικα πτηνά έχουν μπλε-γκρι χρώμα και οριζόντιες γραμμώσεις στο στήθος, ενώ τα πόδια και τα μάτια τους είναι κίτρινα. Οι πιο νεαροί πετρίτες έχουν σκούρο καφέ χρώμα και γκρι πόδια. Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του πετρίτη είναι ότι στο πλάι του κεφαλιού του έχει μια μαύρη λωρίδα που μοιάζει με φαβορίτα. Μπορούμε να τον διακρίνουμε όταν βρίσκεται σε πτήση από τις μυτερές φτερούγες και την κοντή ουρά του.

Τρέφεται κυρίως με πτηνά μεσαίου μεγέθους τα οποία πιάνει στον αέρα με κάθετες εφορμήσεις, και σπανιότερα με μικρά θηλαστικά και ερπετά και φωλιάζει σε απότομες πλαγιές ή δέντρα.

Οι Πετρίτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα εντομοκτόνα, η υπερβολική χρήση των οποίων έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του πληθυσμού των συγκεκριμένων γερακιών. Γι’αυτό το λόγο η ύπαρξη πετριτών είναι δείκτης υγείας του εκάστοτε οικοσυστήματος.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!