Ορνιθοπανίδα (περιοχές)

Η Κρήτη παρουσιάζει αξιόλογο ορνιθολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των σημαντικών πληθυσμών και της ποικιλίας των πτηνών, κυρίως των αρπακτικών που αναπαράγονται στην περιοχή.

Τα είδη που απαντώνται ταξινομούνται γενικά σε τέσσερις οικολογικές ομάδες: τα θαλασσοπούλια, τα αρπακτικά, τα στρουθιόμορφα (εκπροσωπούν την πολυπληθέστερη ομάδα ειδών) και τα υπόλοιπα μη στρουθιόμορφα είδη.

map

Οι σημαντικότερες περιοχές για τα πουλιά στη Κρήτη σε χάρτη Google ΕΔΩ

Οι Σημαντικότερες Περιοχές για τα Πουλιά είναι:

Όρος Κουτρούλης (Χανιά)

koutroulis_220_160_1

Σημαντική περιοχή για τα Όρνια και άλλα αρπακτικά, καθώς αναπαράγονται ο Γυπαετός (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus) και ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos). Πιθανόν αναπαράγεται και ο Πετρίτης (Falco peregrinus). Κατά την μετανάστευση, εμφανίζονται ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus) και ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonora).

 

Λευκά όρη (Χανιά)

madares_220_160_1

Τμήμα της περιοχής είναι ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (4.500 εκτάρια). Ωστόσο δεν προστατεύεται όλη η περιοχή.

Πολύ σημαντική περιοχή για τον Γυπαετό Gypaetus barbatus (2+ ζεύγη). Αλλα αναπαραγόμενα είδη είναι το όρνιο Gyps fulvus, ο Πετρίτης Falco peregrinus, η Νησιωτική Πέρδικα Alectoris chukar, ο Μουστακοτσιροβάκος Sylvia rueppelli, η Κοκκινοκαλιακούδα Pyrrhocorax pyrrhocorax και πιθανόν ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus.

 

Λίμνη Κουρνά (Χανιά)

kournas_220_160_1Σε τμήμα της περιοχής απαγορεύεται το κυνήγι και έχουν ληφθεί περιορισμοί στη δόμηση. Σημαντικός σταθμός για αποδημητικά όπως ο Κρυπτοτσικνιάς Ardeola ralloides, ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea, η Χαλκόκοτα Plegadis falcinellus, η Μικροπουλάδα Porzana parva, καθώς επίσης και για τα αρπακτικά.

 

Ορος Κέδρος και Κουρταλιώτικο φαράγγι (Ρέθυμνο)

kedros_220_160_1

Σημαντική περιοχή για το όρνιο Gyps fulvus (αναπαράγεται), τον Γυπαετό Gypaetus barbatus και τον Πετρίτη Falco peregrinus (αναπαράγεται).

 

Φαράγγι Πρασσιών (Ρέθυμνο)

prasies_220_160_1

Σημαντική περιοχή λόγω της ύπαρξης αποικίας όρνιων Gyps fulvus. Επίσης εμφανίζεται ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus.

 

Όρος Ίδη (Ρέθυμνο & Ηράκλειο)

idi_220_160_1

Σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά καθώς αναπαράγονται ο Γυπαετός Gypaetus barbatus, το όρνιο Gyps fulvus, ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο Πετρίτης Falco peregrinus. Επίσης αναπαράγεται η Νησιωτική Πέρδικα Alectoris chukar και η Κοκκινοκαλιακούδα Pyrrhocorax pyrrhocorax. Το καλοκαίρι εμφανίζεται ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonora).

 

Όρος Κόφινας (Ηράκλειο)

kofinas_220_160_1

Σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά καθώς αναπαράγονται ο Γυπαετός Gypaetus barbatus, το όρνιο Gyps fulvus, ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο Πετρίτης Falco peregrinus. Το καλοκαίρι εμφανίζεται ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonora).

 

Όρος Δίκτη (Ηράκλειο & Λασίθι

dikti_220_160_1

Σημαντική περιοχή για τα όρνια και άλλα αρπακτικά. Τα αναπαραγόμενα είδη είναι ο Γυπαετός Gypaetus barbatus, το όρνιο Gyps fulvus, ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο Πετρίτης Falco peregrinus.

 

Όρος Θρυπτής και Ορνό (Λασίθι)

thripti_220_160_1

Σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά μεταξύ των οποίων ο Γυπαετός Gypaetus barbatus, το όρνιο Gyps fulvus και ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!