Χλωρίδα της Κρήτης

H χλωρίδα του νησιού, άμεσα συνδεδεμένη με το κλίμα και τη γεωμορφολογία του, εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Κρήτη υπάρχουν 2.108 είδη αυτοφυών φυτών από τα οποία 302 είναι ενδημικά.

Το Φυσικό Περιβάλλον της Κρήτης. Αμπελώνες και Ελαιώνες στο αγροτικό τοπίο της ΚρήτηςΕνδημικά είδη χλωρίδας στη Κρήτη

Στο αγροτικό τοπίο της Κρήτης κυριαρχούν αμπελώνες, ελαιώνες και πορτοκαλεώνες, ενώ στα ημιορεινά επικρατεί χαμηλή βλάστηση κυρίως φρύγανων και αρωματικών φυτών, αλλά και ενδημικών φυτών και λουλουδιών, ορισμένα από τα οποία δυστυχώς απειλούνται σημαντικά.

Τα δασικά συστήματα είναι πιο σπάνια και αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά. Στη νότια πλευρά της Δίκτης, του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων αλλά και των Λευκών Oρέων εντοπίζονται δάση "Τραχείας Πεύκης". Στα κεντρικά ορεινά κυριαρχούν δάση πρίνων, ή αριάς (Cuercus Ilex), σε πολλές περιπτώσεις συναντούμε δάση φυλλοβόλου δρυ (Cuercus makrolepis) καθώς επίσης μικρές οικοκοινωνίες του φοίνικα Phoenix Τheophrastis (Βάι, Λίμνη Πρέβελη, Άγιος Νικήτας κ.λπ.).

Μεγάλος είναι ο αριθμός των ορχιδέων του νησιού, αλλά κυρίως η Κρήτη είναι ο παράδεισος των αρωματικών φυτών, που αναπτύσσονται συνήθως στις απότομες πλαγιές των φαραγγιών.

Πανίδα της Κρήτης

Η γεωμορφολογία του νησιού και η ποικιλότητα του τοπίου, συνέβαλλαν σημαντικά στην εμφάνιση και την ανάπτυξη ενδημικών ειδών πανίδας.

Ο Κρητικός Αίγαγρος στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μεγαλύτερη συγκέντρωση ενδημικών ειδών εντοπίζεται σε ορεινούς όγκους και φαράγγια, όπου επικρατούν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες ενώ η ανθρώπινη παρουσία είναι σαφώς περιορισμένη. Eνδημικά είδη εντοπίζονται σε όλες τις ομάδες (θηλαστικά, τρωκτικά, αμφίβια, ερπετά, ασπόνδυλα και σπονδυλόζωα). Σε ολόκληρη την Κρήτη δεν υπάρχουν σαρκοφάγα θηλαστικά (λύκος, τσακάλι κλπ.). Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Αγριόγατος (Felis Silvestris cretensis) που επιβιώνει στη περιοχή του Ψηλορείτη και σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνοτρόφων τρέφεται με αρνιά και κατσίκια μικρής ηλικίας αλλά ο πληθυσμός του είδους είναι τόσο μικρός που δεν αποτελεί απειλή.

Οι σπηλιές αποτελούν επίσης εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα που φιλοξενούν εκτός από τα ασπόνδυλα και πολλές ομάδες σπονδυλοζώων με σημαντικότερη αυτή των Χειροπτέρων (νυχτερίδων).

Οι ορεινές περιοχές του νησιού και τα φαράγγια του παρουσιάζουν αξιόλογο ορνιθολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των σημαντικών πληθυσμών και της ποικιλίας των πτηνών κυρίως των αρπακτικών που αναπαράγονται στα όρια τους.

Η ορνιθοπανίδα της Κρήτης

Ν' ακούσω γερακιού φωνή - Ψαραντώνης

Κατά μήκος του νησιού υπάρχουν σημαντικές περιοχές για τα αρπακτικά καθώς αναπαράγονται και ζουν σε αυτές ο Γυπαετός Gypaetus barbatus, το όρνιο Gyps fulvus, ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο Πετρίτης Falco peregrinus. Επίσης αναπαράγεται η Νησιωτική Πέρδικα Alectoris chukar και η Κοκκινοκαλιακούδα Pyrrhocorax pyrrhocorax. Στην ανατολική Κρήτη εντοπίζεται επίσης η μεγαλύτερη στο κόσμο αποικία του γερακιού της Ελεονόρας (Falco de Eleonorae).

Ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Κρήτης τόσο σε χλωρίδα όσο και πανίδα με σημαντικότερο είδος τον Κρητικό αίγαγρο που επιβιώνει μονάχα στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!