Μινωικό νεκροταφείο Αρμένων

Στο 8o χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Ρεθύμνου-Σπηλίου, λίγο πριν από το χωριό Αρμένοι, ανάμεσα σε μεγάλους πρίνους, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος μεγάλου μινωικού νεκροταφείου των Μετανακτορικών χρόνων.

Έχουν ανασκαφτεί πάνω από 200 θαλαμωτοί λαξευτοί και ένας θολωτός κτιστός τάφος. Το νεκροταφείο διασχίζεται από δρόμο με διακλαδώσεις. Οι τάφοι έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση εξαιτίας του ότι είναι λαξευμένοι σε σκληρό πέτρωμα.

Αποτελούνται από δρόμο, ο οποίος κατηφορικά οδηγεί στο κυρίως θάλαμο. Ο δρόμος είναι συνήθως μακρύς και βαθύς και η κάθοδος μέχρι την είσοδο γινόταν με λαξευμένα σκαλοπάτια ή κατηφορική ράμπα. Οι είσοδοι είχαν λαξευτές παραστάδες, ανώφλι και κατώφλι, και φράσσονταν με πλάκες ή με φράγματα από πέτρες. Οι θάλαμοι έχουν κάτοψη κυκλική, ελλειψοειδή ή τετράγωνη ή ήταν απλές κοιλότητες. Στους μεγάλους τάφους οι θάλαμοι είχαν λαξευτό πεσσό στο κέντρο και πεζούλια γύρω.

Οι ταφές γίνονταν σε πήλινες σαρκοφάγους, ή σε θήκες στα τοιχώματα του δρόμου ή στο δάπεδο του θαλάμου. Στους δύο μεγάλους τάφους είχαν τοποθετηθεί ταφικές στήλες.

Εξέχοντα ευρήματα είναι οι πήλινες λάρνακες, μερικές από τις οποίες έχουν διακόσμηση με διπλούς πελέκεις, διπλά κέρατα, σκηνές κυνηγιού και ταύρους, αλλά και οι 500 σκελετοί που βρέθηκαν και οι οποίοι έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη φυσική όψη και την υγεία Μινωιτών, οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν δίαιτα με υψηλές ποσότητες σε υδατάνθρακες, αλλά καταναλώναν λίγο κρέας.

Η περιοχή απέχει 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Ρέθυμνο στο και έχει σαφή σηματοδότηση. Το νεκροταφείο είναι ανοικτό στο κοινό.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Αρμένοι, Ρέθυμνο, Ρέθυμνο
  • τύπος Νεκρόπολη
  • ιστορική περίοδος Μινωική Εποχή
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-15:00

Fax (+30)2821094487
Τηλέφωνο: (+30)2821044418

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!