Αρχ. χώροι Σητείας

Αρχαιολογικό Πάρκο Πετρά

Ο Πετράς είναι παραδοσιακός οικισμός Ανατολικά της Σητείας. Εκεί βρίσκεται ένας μικρός πύργος της Ενετικής περιόδου, γνωστός ως "Σπίτι του Κορνάρου"

Ο Πετράς είναι παραδοσιακός οικισμός, 1 χλμ. Ανατολικά της Σητείας. Εκεί βρίσκεται ένας μικρός πύργος της Ενετικής περιόδου, γνωστός ως "Σπίτι του Κορνάρου", στην οικογένεια του οποίου, ασφαλώς, άνηκε. Στον λόφο πάνω από τον πύργο αυτό η αρχαιολογική σκαπάνη, τις τελευταίες δεκαετίες έφερε στο φως μικρό μινωικό ανάκτορο και οικισμό.

Τα δωμάτια του ανακτόρου ήταν πολυτελή με πλακόστρωση και χρωματιστά κονιάματα. Βρέθηκαν επίσης σκεύη μαγειρικής, πολλές πινακίδες της γραμμικής Α και Β γραφής, αγγεία και άλλα αντικείμενα. Κάτω από τον κεντρικό δρόμο του σημερινού οικισμού βρέθηκε οχύρωση με χαρακτηριστικά κυκλώπειου τείχους, ενώ χαμηλότερα στην παρυφή του κάμπου, εντοπίστηκαν κατασκευές που μάλλον αποτελούσαν λιμενικές εγκαταστάσεις.

Σε γειτονικό λόφο που ονομάζεται "κεφάλα του Πετρά" (ανατολικά του ανακτόρου, προς τη μεριά της θάλασσας) ανασκάπτεται επίσης τα τελευταία χρόνια, από την ΚΔ Εφορία αρχαιοτήτων, σημαντικός νεολιθικός οικισμός. Πρόσφατα με έργα προστασίας και αξιοποίησης που έγιναν το ανάκτορο και ο οικισμός του Πετρά μετετράπη σαν σε αξιόλογο αρχαιολογικό πάρκο, ανοιχτό στους επισκέπτες τους θερινούς μήνες.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Πετράς & Τρυπητός, Σητεία, Λασίθι
  • τύπος Μινωικό Ανάκτορο, Μινωικός Οικισμός, Αρχαία Πόλη
  • ιστορική περίοδος Μινωική Εποχή, Ελληνιστική Περίοδος
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!